IFK vann mot MyPa med 3-1

Segertåget IFK fortsätter rulla i Veikkausliiga. Med siffrorna 3-1 inkasserade IFK sin sjätte match utan förlust efter att på i stort sett alla plan ha utmanövrerat gästande MyPa.

IFK kom till match med fem raka matcher utan förlust. MyPa hade en betydligt sämre serie bakom sig men lyckades ändå förra helgen nå oavgjort på övertid mot KuPS. Den här kvällen var det dock IFK som skulle komma att föra matchen, fast inte genast från start utan efterhand genom metodiskt försvar, omväxlande anfall och snabba vändningar.

I den nionde minuten uppstod den första farligheten som började med en framryckning av MyPas Pyry Soiri på högerkanten. Han slog ett farligt inlägg som passerade Otso Virtanen men togs om hand av en säker Kristian Kojola. Matchens första hörna blev resultatlös. I det efterföljande anfallet kontrade IFK och ställde till det rejält för MyPa-försvaret tack vare i första hand Luis Solignac och Albin Granlund vilka båda skapade rejält med chanser.
De två lagen bjöd på farligheter åt båda håll men farligast blev det först i den 28:e minuten då Kristian Kojola, avlossade ett stenhårt markskott som gick strax utanför MyPa-målvakten Ville Iiskolas vänstra stolprot. IFK tog ett allt starkare grepp om matchen mot slutet av den första halvleken.
I den trettioåttonde minuten var IFK ytterst nära att ta ledningen sedan Diego Assis i MyPas straffområde med en bakåtklack runt egen fot (jepp, det var fotbollskonst av hög nivå!) frispelade Amos Ekhalie vars hårda skott Ville Iiskola kunde rädda med lika delar reflexer och tur. Hörnan efteråt blev resultatlös. Två minuter senare fick IFK frispark fyrtio meter från MyPa-målet. Petteri Forsell drog på ett av sina välbekanta jätteskott som målvakten tvingades släppa och som sånär gick till Albin Granlund. Det låg mål i luften, IFK pressade hårt ända in i slutet. I den sista minuten var Jani Lyyski ytterst nära att nicka in en av Petteri Forsells hörnor.

Statistiken efter den första halvleken talade sitt tydliga språk. IFK vann hörnorna med 4-2 och skotten mot mål med 11-2. Men matchen stod 0-0.
Till den andra halvleken kom samma spelare ut som avslutade den första. IFK började där man slutade och höll pressen högt på MyPas planhalva. Försvaret spelar mycket stabilt, mittfältet skapligt kreativt och anfallet piggt, tyvärr än så länge mållöst.
I den femtioandra minuten kom ett anfall regisserat av Petteri Forsell som kastade ett långt och snabbt inkast från mittlinjen till Luis Solignac som vände bort MyPa-försvaret och serverade bollen till Amos Ekhalie som drog på men träffade den ende back som stod mellan foten och målet. Bollen gick till en resultatlös hörna.

I den femtiofemte minuten resulterade IFK-pressen och hemmalaget tog ledningen. Duarte Tammilehto gjorde sitt första mål för året med hjälp av en grym vänster. Framspelet stod Petteri Forsell för direkt från hörnflaggan. I femtiosjunde minuten fortsatte sambaanfallen. IFK höll bollen länge med hjälp av säkra och snabba passningar, Luis Solignac fick bollen inne i MyPas straffområde, klackade till Petteri Forsell som krutade på från vänster och tvingade Ville Iiskola till ytterligare en fantomräddning. Här bytte MyPa in Tommi Vesala som är långt ifrån ofarlig, han var den som till stora delar låg bakom den räddade poängen i förra helgens KuPS-match. Det hjälpte inte heller.

I den sextionde minuten ökade IFK på sin ledning efter en framryckning av Diego Assis som snurrade runt med MyPa-försvaret och avlossade ett skott som tvingade Ville Iiskola till räddning som bara förlängde det oundvikliga. Petteri Forsell kom med fart och dunkade upp returen i nättaket, 2-0!
I den sjuttiofjärde minuten lyckades MyPa få till en sällsynt hörna som lades av inhopparen Simo Majander och träffade rätt på skallen på Denis Abdulahi som elegant och otagbart nickade in reduceringen till 2-1.

Detta blev en händelserik match. Inte minst i den 85e minuten då Petteri Forsell krigade till sig bollen på mittplan, drev den och bjöd på en genial genomskärare till Diego Assis som spelade bort målvakts-Iiskola och hans försvar för att sedan generöst spela bollen till Luis Solignac som tyvärr från fem meters håll och med öppet mål inte fick till det. Hans egen replik efter det inte helt lyckade skottet kom blixtsnabbt. Det tog bara två minuter innan han revanscherade sig själv och på passning av Kristian Kojola iskallt men från svag vinkel gav IFK ledningen med 3-1 som också blev slutresultatet!
I den nittionde minuten fick publiken på Wiklöf Holding Arena se en ny ålänning på plan då Thomas Mäkinen (född 1997) gjorde A-lagsdebut och bytte ut David Ramadingaye.

MyPas tränare Antti Muurinen:
”Vi förlorade rättvist. IFK var bättre i kväll, rörde sig bättre och var piggare och kivckare. Ändå var vi inte helt borta utan fick till exempel fem hörnor mot sju.” 

IFK-tränaren Pekka Lyyski:
”De första femton minuterna var vi inte så bra som vi borde. De trettio sista borde vi ha gjort mål men gick för ofta i offside. Det blev lite oroligt ett tag men laget tog sig samman och spelade på det hela taget väldigt bra!”

/Jörgen Pettersson

Domare:
Vesa Häitilä, Arttu Kuukasjärvi, Ari-Petteri Finnberg och Arton Ibrahimi.

Varningar:
Luis Solignac, 36, Dawda Bah, 78.

Iltalehtilejon:
3 lejon: Kristian Kojola.
2 lejon: Jani Lyyski.
1 lejon: Luis Solignac.

Publik:
1.154 personer.

SPELARTRUPPER
IFK: Otso Virtanen – Albin Granlund, Kristian Kojola, Jani Lyyski, Bobbie Friberg Da Cruz – Amos Ekhalie (Josef Ibrahim, 63), Duarte Tammilehto, David Ramadingaye (Thomas Mäkinen, 90), Petteri Forsell – Diego Assis, Luis Solignac
Avbytare: Simon Nurme, Roger Thompson, Erik Lundberg, Tomas Hradecky, Josef Ibrahim, Robin Sid, Thomas Mäkinen
MyPa: Ville Iiskola – Denis Abdulahi, Tuomas Aho, Nongotamba Shutsa A Lody, Atte Hoivala – William de Mattia, Pyry Soiri (Tommi Vesala, 57), Aleksi Ristola, Antti Koskinen, Leandro Motta dos Samtos (Simo Majander, 64) – Dawda Bah
Avbytare: Niko Huusko, Tommi Vesala, Juha Pirinen, Stefano Souza Pinho, Esko-Petteri Pesari, Simo Majander.