IFK vann slaget om fjärdeplatsen mot KuPS

IFK MARIEHAMN – KuPS 3-1 (2-0)

IFK stärkte greppet om fjärdeplatsen i årets Veikkausliiga efter en klar 3-1 seger på Wiklöf Holding Arena mot KuPS på söndagskvällen.

Det finns matcher som inleds i ett ursinnigt tempo och sedan tilltar i styrka allt eftersom minut läggs till minut och mål till mål. Sådana har vi upplevt ett flertal under säsongen 2014. Söndagens match mellan IFK Mariehamn och KuPS var inte en sådan, i vart fall inte inledningsvis. Under de första tjugo minuterna handlade det om mittfältsspel och ställningskrig som ledde till enstaka målchanser och någon hörna och frisparkar på båda sidor med en sak gemensamt: farligheterna uteblev.

Så var läget efter 22 minuter och man ska självklart inte dra slutsatser efter det. För då plötsligt hände det och hemmalaget IFK tog ledningen efter ett instruktionsboksmål signerat David Ramadingaye och Diego Assis. Ramadingaye tog bollen på mittfältet och slog en tjugofem meters djupledspassning till Assis som omringad inne i straffområdet vände om på ingen yta alls och iskallt slog in ledningsmålet via KuPS-målvakten Tomi Maanojas högra stolpe. Direkt efter målet kom som så ofta en livsfarlig kontring från KuPS. Efter slarv i IFK-försvaret slet sig två tre KuPS-anfallare fria med Simon Nurme som resolut, modigt och perfekt tajmat visade varför han är förstemålvakt och klistrade bollen framför fötterna på anfallarna.

IFK tog snabbt tillbaka initiativet och  flyttade därefter upp spelet rejält och ökade trycket mot KuPS på samtliga plan och i alla positioner. Diego Assis hade tack vare den offensiven i den 28:e minuten en jättechans att öka på ledningen från ett fullsatt straffområde men fick snedträff. I den trettiosjätte minuten kom mål nummer två för hemmalaget, alls icke som någon överraskning. Det började med att Amos Ekhalie från mittlinjen passade till Josef Ibrahim på vänsterkanten. (Efter passningen började Amos löpa över hela planen ner mot KuPS-målet vilket skulle visa sig klokt.) Ibrahim drev bollen han fick från Amos några steg, slog en briljant passning till Luis Solignac som fintade bort några KuPS-spelare och slog tillbaka bollen till mitten av straffområdet, perfekt på foten till Amos Ekhalie som inledde anfallet. Amos gjorde inget misstag och 2-0 var ett faktum.

Igen, några minuter efteråt kom KuPS i en farlig kontring från vänsterkanten. Ett inlägg träffade Juha Hakola perfekt på pannan och nicken gick som den ska ner mot marken men där var, som han brukar, IFK-keepern Simon Nurme och stoppade anfallet. 2-0 stod sig halvleken till slut och de vidskepligt lagda fick ett lätt stänk av déjà vu i halvtidsvilan. Så var nämligen läget mot SJK förra veckan också...

Inför den andra halvleken bytte KuPS ut högerbacken Jerry Voutilainen mot mer offensive Aleksi Paananen. Det borde de kanske inte ha gjort. I den 48:e minuten tog IFK-mittfältaren och tidigare målpassaren David Ramadingaye bollen mitt på KuPS planhalva. Den här gången passade han ingen annan. Först snurrade David upp en försvarare, sedan en till och av bara farten en tredje innan han slog bollen stenhårt under målvakten Tomi Maanoja och gjorde 3-0!
Efter 3-0 målet började spelet på nytt mer likna ställningskrig. KuPS försökte komma igenom med IFK-mittfältet var svårt att passera och de gånger det ändå hände stod backlinjen stadigt. I den 74:e minuten lyckades KuPS komma nästan ända fram men Simon Nurme fick med ett jättesprång fingrarna på en till synes otagbar nick från en KuPS-anfallare och 3-0 stod sig.

Att inget är klart förrän allting är klart stod också klart i den 79:e minuten. Ett till synes tillintetgjort KuPS blixtrade till efter en skada hos IFK:s Albin Granlund och plötsligt nådde Chibuike Francis högre än alla andra inklusive Simon Nurme i det grönvita straffområdet och nickade in ett högt inlägg till 3-1. Efter det började det hända mer i matchen och KuPS kvicknade till. Fast det vara bara tillfälligt, matchens sista tio minuter förlöpte utan stora överraskningar och IFK vann till sist med 3-1. När det handlar om den åtråvärda tredjeplatsen vann FC Lahti borta mot FF Jaro med 4-0 varför avståndet mellan trean (Lahti) och fyran (IFK) just nu är samma som i går, alltså sju poäng. Det återstår nu nio poäng att spela om och lagen möts i Lahtis om bara en vecka.

KuPS tränare Marko Rajamäki tycker det saknades ett och annat i det egna laget:
”Grattis till matchen och en välförtjänt seger. Alla visste vad vi spelade om, alltså fjärdeplatsen. IFK spelade för att vinna medan vi mer spelade för att det var skoj... Det måste vi ändra på inför de tre sista matcherna. Vi hade mer av bollen i dag och borde presterat mer.”

IFK-tränaren Pekka Lyyski däremot var självklart nöjdare efter matchen:
”Vi spelade klokt, disciplinerat och enligt plan. Vi hade förberett oss på att utnyttja motståndarnas svaga sidor och det lyckades i dag.”
Tre matcher återstår av årets Veikkausliiga. Nästa match för IFK sker söndagen den 5 oktober borta mot FC Lahti, då alltså slaget om bronspengen definitivt kan avgöras.

/Jörgen Pettersson

Domare:
Mattias Gestranius, Jan-Peter Aravirta, Jukka Honkanen och Jari Pylvänäinen.

Varningar:
David Ramadingaye, 21, Chibuike Francis, 83.

Iltalehtilejon:
3 lejon: Simon Nurme.
2 lejon: Kristian Kojola.
1 lejon: Amos Ekhalie.

Publik:
1.406 personer.

IFK:

Simon Nurme – Bobbie Friberg da Cruz, Kristian Kojola, Jani Lyyski, Albin Granlund (Roger Thompson, 81) – Amos Ekhalie, David Ramadingaye, Duarte Tammilehto, Josef Ibrahim (Tomas Hradecky, 60) – Diego Assis, Luis Solignac.

Avbytare: Otso Virtanen, Roger Thompson, Robin Östlind, Robin Sid, Tomas Hradecky, Erik Lundberg, Bernardo Ribeiro.

KuPS:
Tomi Maanoja – Tuomas Rannankari (Joonas Ojantie, 81), Omar Colley, Juha Hakola (Jussi Kujala, 71), Toni Markic – Ats Purje, Charles Trafford, Ebrima Sohna, Jerry Voutilainen (Aleksi Paananen, 46) – Admir Catovic, Francis Chibuike.
Avbytare: Jonne Uronen, Jussi Kujala, Tero Taipale, Joonas Ojantie, Aleksi Paananen.