IFK vann toppmötet borta mot VPS

IFK tog tre blytunga poäng i bortamatchen mot formstarka VPS och vann med 2-0, efter mål av Kristian Kojola och Thomas Mäkinen.

Detta var också VPS första förlust på sin nya hemmaplan!

Om jag skulle sammanfatta matchen med två ord, så skulle jag säga ”äckligt disciplinerat” om IFK:s insats (citatet kommer från en finsk ishockeytränare). Jag säger det också med en positiv klang, eftersom jag är väldigt glad över vad jag fick se idag!

I och med segern tog IFK över serieledningen av HJK, som spelar mot KuPS imorgon, måndag 15.08.

IFK hade gjort fyra förändringar i laguppställningen jämfört med startelvan i senaste matchen mot KuPS. Philip Sparrdal Mantilla, Brian Span, Amos Ekhalie och Diego Assis var med från start och ersatte Aleksei Kangaskolkka, Robin Sid, Thomas Mäkinen och Josef Ibrahim. Jag tycker att IFK-tränarna gör det enda rätta och roterar i laget för att orka med i det intenvisa matchprogrammet.

Dagens match, som beskrivits som en 6-poängsmatch med tanke på tabelläget för båda lagen, inleddes med att hemmalaget höll i bollen och IFK valde att ligga ganska lågt i försvarpositionerna med hela laget.

Efter de inledande minuterna flyttade IFK upp positionerna och kom alltmer in i matchen.

Efter 12 minuter fick också IFK utdelning. En boll ut på högerkanten till Brian Span, som slog ett hårt och lågt inlägg, där Kristian Kojola dök upp och sköt bollen via stolpen i mål. Ett mycket vackert mål, där vi igen ser hur viktiga inläggen är!

Efter målet var matchen spelmässigt jämn, där IFK visade upp ett mycket stabilt och säkert försvarsspel. Den första chansen för VPS kom efter 21 minuter (ett skott utanför straffområdet), som Walter Viitala ganska enkelt tog hand om.

Den första halvleken avslutades på samma sätt som inledningen av matchen, VPS hade mera boll utan att skapa några riktigt vassa chanser och där IFK ligger helt rätt i sina positioner.

I början av andra halvlek fick IFK en frispark från ca 25 meter. Gabriel Petrovic sköt ett hårt skott och på den efterföljande returen stötte Dever Orgill in bollen i mål. Dessvärre blev målet underkänt pga offside.

När matchuret visade 48 minuter fick VPS-spelaren Morrissey sitt andra gula kort för dagen och blev utvisad. Efter utvisningen tog IFK över spelet och VPS fick koncentrera sig på att jaga boll.

Efter 65 minuter fick IFK en dubbelchans att utöka sin ledning. Första läget hade Dever Orgill, men skottet räddades av en VPS-försvarare på mållinjen. Nästa möjlighet fick Diego Assis, men även den chansen täcktes bort av VPS-försvarare till hörna! Vilka chanser att stänga matchen!

När det gått 75 minuter av matchen fick VPS sin bästa målchans i andra halvlek, men Eero Tamminens skott gick över.

Efter det började VPS sakta men säkert komma in i matchen igen och i den 78:nde minuten valde Walter Viitala att ta det säkra före det osäkra och tippa en nick över ribban till hörna.

Efter 91 minuter skapade IFK en snabb omställning. Dever Orgill spelade fram inhopparen Thomas Mäkinen, som ensam med VPS-målvakten avslutade hur säkert som helst. Det var också inhoppare Mäkinens första bollkontakt och matchen var avgjord! Vilken underbar känsla!!

Nästa match för IFK är söndag 21.08 kl. 18.30 då HIFK kommer på besök till WHA. Då skall vi ha revansch för den senaste hemmaförlusten! Och som vanligt vill jag ha alla grönvita fans till WHA och stötta vårt lag. Dagens match visar igen att vi har ett lag som kan blanda sig i den absoluta toppstriden!

IFK:s laguppställning i dagens match:
Walter Viitala -
Albin Granlund, Kristian Kojola, Jani Lyyski, Bobbie Friberg Da Cruz -
Brian Span, Philip Sparrdal Mantilla, Gabriel Petrovic, Amos Ekhalie -
Diego Assis, Dever Orgill -

Avbytare:
Craig Wight, Aleksei Kangaskolkka, Robin Sid, Tommy Wirtanen,Thomas Mäkinen

Saknas från laguppställningen

Anthony Dafaa Clement (lår) Josef Ibrahim (rygg), Joel Mattsson (FCÅ), Marc Nordqvist (FCÅ).

Byten (info endast om IFK-byten)

67 min, Diego Assis ut, Aleksei Kangaskolkka in,
87 min, Gabriel Petrovic ut, Robin Sid in,
89 min, Brian Span ut, Thomas Mäkinen in,

Publik: 2.321

Mera information om matchen kan fås via länken:

http://www.veikkausliiga.com/tilastot/2016/veikkausliiga/ottelut/498122/...

Stefan Fonsell