IFK-vinst trots kavalkad av missade målchanser

IFK tog tre välförtjänta poäng hemma i dagens ligamatch mot PS Kemi och vann med 1-0 inför 1.608 åskådare. Matchvinnaren hette Brian Span, som avgjorde 12 minuter in i första halvlek.

Siffrorna borde med tanke på alla målchanser som IFK skapade varit mycket större och det var länge sedan vi fick se så många klara IFK-chanser i en match.

För övrigt gick resultaten helt IFK:s väg i kväll med tanke på den fortsatta toppstriden. HJK föll stort hemma mot FC Lahti (1-4). VPS-KuPS och RoPS-SJK slutade 1-1 i båda matcherna.

Ilves tog däremot tre poäng borta mot PK-35 och hakade på i toppstriden.

På presskonferensen efter matchen kunde PS Kemi-tränaren Jari Åhman konstatera att den negativa trenden fortsatte mot IFK. Detta var Kemis tredje förlust mot IFK i årets liga.

IFK-tränaren Peter Lundberg var nöjd med spelet och med alla målchanser laget skapade och han tyckte att IFK tog en välförtjänt seger.

Inför dagens match var Dever Orgill tillbaka i laget efter fotskadan som höll honom borta från senaste matchen mot KuPS. Även Anthony Dafaa Clement var tillbaka efter en längre tids skadefrånvaro.  

IFK har mött PS Kemi två gånger tidigare under säsongen.

Första matchen, som spelades på bortaplan i mitten av april , slutade med 2-1-seger för IFK.

I mitten av juni vann IFK på hemmaplan med 2-0, efter mål av Dever Orgill och Aleksei Kangaskolkka.

IFK inledde kvällens match som det betydligt aktivare laget och förde spelet. Efter 8 minuter kom första målchansen efter dagens första hörna. Hörnan lyftes in till Gabriel Petrovic som fick en bra träff strax utanför straffområdet, men Kemi-målvakten Vilmunen gjorde en bra räddning och styrde bollen till en ny hörna.

I den tolfte minuten drev Robin Sid in i straffområdet och sköt ett skott som blockerades av en Kemi-spelare och på den efterföljande returen dök Brian Span upp och rakade beslutsamt in 1-0. Vilken härlig start på matchen!

Då matchuret stod på 17 minuter kom nästa grönvita chans. Den här gången fick vi se en dubbelchans. Först hade Brian Span möjligheten att göra sitt andra mål för dagen men Kemi-keepern gjorde på nytt en bra räddning.På den efterföljande returen dök Robin Sid upp och avlossade den stora kanonen och på nytt gjorde Vilmunen en idioträddning och styrde bollen till hörna. Vilka möjligheter att utöka ledningen!

Och det fortsatte att hända saker i Kemis straffområde. Efter 20 minuter vädjade Dever Orgill om straff, efter det att han dragits ner i en närkamp med Kemi-försvararen Kalle Taimi. Domare Antti Munukka vinkade dock avvärjande och för oss som hade möjligheten att se situationen på TV så kändes inte det beslutet helt rätt.

Nästa straffsituation kom efter 28 minuter, då Aleksei Kangaskolkka föll i straffomårdet. TV-bilderna visade dock att domare Munukka gjorde rätt, som inte gav straff och istället fick Kangaskolkka syna det gula kortet för filmning.

Under den sista kvarten kom PS Kemi lite mera med i matchen även om det var IFK som fortsättningsvis höll i taktpinnen.

Strax innan halvtidsvilan höll den för dagen väldigt pigge Brian Span på att rinna igenom, men skottet blockerades.

Och som det inte var nog med det så frestade Dever Orgill med ett skott som strök utsidan av stolpen.

Och när vi satt och väntade på halvtidsvilan så skapade Brian Span en ny jättechans för Dever Orgill, som blev helt ensam med Kemi-målvakten. Återigen kunde Vilmunen rädda och hålla PS Kemi kvar i matchen.

Sammanfattningvis en halvlek som totalt kontrollerades av IFK, där Brian Span gjorde en av sina bästa matcher i år och var riktigt pigg och intiativrik.

IFK borde dock ha avgjort matchen redan vid det här skedet med tanke på alla målchanser!

Det hände så mycket att en ovan amatörskribent hade fullt upp att få alla händelser dokumenterade :-)

Inledningen av den andra halvleken var mycket jämnare spelmässigt än den första och plötsligt började PS Kemi att skapa chanser. Och lika plötsligt började en känsla av obehag att infinna sig med alla målchanser från första halvlek i färskt minne.

När matchuret visade 60 minuter fick IFK en chans efter en hörna, men Kangaskolkka fick inte till avslutet.

Efter 69 minuter avlossade Kangaskolkka ett bra skott mot första stolpen, men Vilmnunen fortsatte att hålla PS Kemi kvar i matchen.

71 minuter och dags för nästa IFK-chans. Dever Orgill drev upp på vänsterkanten och passade snett bakåt till Kangaskolkka som sköt direkt. Den här gången lyckades en Kemi-försvarare täcka skottet och freda det öppna målet!

Efter 91 minuter gick känslorna heta på WHA. Dever Orgill blev neddragen av målvakten Vilmunen på mitten av planen och stoppade därmed IFK-anfallarens framfart mot ett öppet mål. Domare Munukka valde att visa det gula kortet till IFK-fansen stora besvikelse.

Då domaren visslade av matchen kunde man höra en stor gemensam suck av lättnad över WHA! Tre tunga poäng var bärgade.

Nästa match för IFK är lördag 17.09 kl. 16.00 på bortaplan mot SJK.

IFK:s laguppställning i dagens match:
Walter Viitala -
Philip Sparrdal Mantilla, Kristian Kojola, Jani Lyyski, Bobbie Friberg Da Cruz -
Brian Span, Anthony Dafaa Clement, Gabriel Petrovic, Robin Sid -
Aleksei Kangaskolkka, Dever Orgill

Avbytare:
Marc Nordqvist, Tommy Wirtanen,Thomas Mäkinen, Josef Ibrahim, Albin Granlund, Diego Assis och Amos Ekhalie,

Byten (info endast om IFK-byten)

27 min Bobbie Friberg da Cruz ut, Tommy Wirtanen in,
67 min Anthony Dafaa Clement ut, Amos Ekhalie in,
83 min Aleksei Kangaskolkka ut, Diego Assis in,

Publik:  1.608

Stjärnspelare:

3 poäng: Brian Span,
2 poäng: Anthony Dafaa Clement,
1 poäng: Mikko Vilmunen (PS Kemi)

Mera information om matchen kan fås via länken: http://www.veikkausliiga.com/tilastot/2016/veikkausliiga/ottelut/498102/...

Stefan Fonsell

Utmattad krönikör