IFKS POÄNGSVIT BRUTEN

Efter en längre formsvacka för IFK där både mål och poäng uteblev så har den negativa trenden brutits de tre senaste matcherna. Då har IFK kryssat två och vunnit en match, men framför allt fått i gång målskyttet igen genom fyra gjorda mål. Så de var ett för dagen formstark IFK som tog emot FC Inter som i sin tur inte vunnit i ligan på tre omgångar och dessutom åkt ur Europa Conference League mot ungerskt motstånd. IFK gjorde två ändringar i startelvan jämfört med matchen mot FC Lahti senast. Joel Mattsson och Jiri Nissinen fick börja på bänken och in kom Riku Sjöroos och Mohammed Abubakari.

Matchen började så som de ofta sett ut för IFK denna säsong, man lade sig på försvar och lät FC Inter hålla i bollen och föra spelet. Inter lyckades, trots det stora bollinnehavet, egentligen bara skapa två farligheter. Den stora chansen kom efter tjugonio minuter när Timo Furuholm rätt ostört fick avancera med bollen in i IFKs straffområde, han hittar fram med en kort pass till Taiki Kagayama som avslutar från nära håll, men Oskari Forsman kommer ut och gör sig stor och kan rädda ut till hörna. Fem minuter senare får Benjamin Källman en bra chans efter att Inter lagt hög press på IFKs försvar och lyckas återerövra bollen, till IFKs lycka är vinkeln inte den bästa och avslutet går i burgaveln.

IFK stack upp i enstaka anfall utan att lyckas skapa de riktigt farliga chanserna. De som kunde ha blivit farligt var i slutet på halvleken när Olawale Tehe är på väg igenom och Juuso Hämäläinen i Interförsvaret har inget annat val än att riva ner Tehe men ett gult kort som påföljd.

Om den första halvleken var tillknäppt när de kom till farliga chanser så var det helt tvärtom första tjugo minuterna av andra halvlek. Först har Inter en farlig kontring efter en IFK-hörna, men Forsman kan rädda Timo Furuholms avslut. I anfallet efter är de nära för IFK. IFK spelar in bollen i straffområdet från höger och efter en Inter-brytning hittar bollen fram till Eero Tamminen som vräker sig fram framför Rick Ketting och får på ett avslut, men tyvärr för IFK i ribban. Bara några minuter senare är det farligt i andra ändan av planen. Benjamin Källman lägger bollen åt sig själv i djupet och rycker förbi Calle Svensson, men återigen kommer Forsman ut och kan rädda Källmans avslut.

Men till sist skulle Inter göra matchens första mål. Efter ett snabbt, långt inkast in i IFKs straffområde hittar bollen fram till Timo Furuholm, som i sin tur passar bollen direkt bakåt åt Taiki Kagayama som kan dundra in bollen bakom en chanslös Forsman. Efter ledningsmålet försöker IFK lyfta upp spelet, men har svårt att skapa något farligt. Istället kommer spiken i kistan när Muhammed Abubakari gör ner Kagayama i straffområdet. Abubakari får rött kort och Källman sätter den påföljande straffen.

Efter en rätt jämn och chansfattig första halvlek så hände de desto mera i andra halvlek. Till sist är det FC Inters spets som avgör och Inter kan resa hem till Åbo med alla tre poäng. IFK får ta nya tag den sjunde augusti uppe i Uleåborg då bortamatch mot AC Oulu väntar.

/ John Eriksson

Målskyttar IFK: -

Målskyttar FC Inter: 66´ Kagayama, 90´ Källman(straff)

Varningar IFK: 22´ Abubakari, 84´ Buwalda, 89´ Abubakari (rött kort)

Varningar FC Inter: 44´ Hämäläinen, 54´ Furuholm

Domare: Antti Munukka

IS-stjärnor: 3 Taiki Kagayama, 2 Oskari Forsman, 1 Arttu Hoskonen

 

Laget:

Oskari Forsman

Mikko Sumusalo – Calle Svensson (82´ Emile Paul Tendeng)– Robin Buwalda

Eero Tamminen – Niilo Mäenpää – Muhammed Abubakari – Yanga Baliso (82´ Joel Mattsson) – Riku Sjöroos (71´ Frankline Okoye)

Olawale Tehe – Vahid Hambo (71´ Dé)