IFKs segersvit bruten i Kuopio

IFK kom till ett blött och blåsigt Kuopio på jakt efter sin fjärde raka seger. För motståndet stod de regerande mästarna KuPS som för dagen skulle visa sig vara en övermäktig motståndare för IFK.

KuPS tar tag i taktpinnen direkt och kan göra 1-0 redan efter fem minuter. Usman Sale slår ett lågt inlägg från högerkanten som Forsman får fingrarna på, men returen går rakt ut till Pennanen som lyckas slå in bollen intill Forsmans högra stolpe. Inte långt borta att Buwalda och Forsman lyckas få bort bollen, men 1-0 är ett faktum.

IFK är nära att reducera redan i den nionde minuten. Backaliden slår en fin krossboll till Ademi som kan ta emot och bryter in till höger i straffområdet och försöker vinkla in den i bortre gaveln, men skottet smiter precis utanför Virtanens vänstra stolpe.

Efter det är så är det en jämn match, både spel- och chansmässigt, fram till den trettionde minuten, sen tar KuPS över. Först har Rangel två chanser, först en skott som smiter till vänster om Forsmans stolpe, sen en nick från nära håll som går metern förbi till höger. Några minuter senare får Pennanen chansen att göra sitt andra för dagen, men hans avslut går utanför. Det sista som händer i första halvlek är att KuPS återigen hotar i IFKs straffområde. IFK lyckas inte rensa och först kan Buwalda rädda ett skott nära mållinjen, det andra skottet räddar Forsman ut till hörna.

Andra halvlek

KuPS är nära att utöka ledningen direkt i början av andra halvlek. KuPS pressar IFK-försvaret högt och kan vinna bollen, Sale får chansen, men Forsman kommer ut fint och kan rädda. Tvåan skulle istället komma tio minuter senare. KuPS anfaller med precisa direktpassningar och Saxman är den som lägger den avgörande passningen i djupled till Urho Nissilä och fri med Forsman gör han inget misstag.

IFK jagar sen en reducering. Inhopparen Johannes Laaksonen är inblandad i två chanser. Först slår han ett inlägg som Pelvas är först på, men Virtanen kan rädda till hörna. Andra chansen står Laaksonen själv för. Han vinner boll högt och driver in i straffområdet och försöker sen vinkla in avslutet i bortre, likt Ademi i första, men bollen smiter precis förbi stolpen.

En reducering kom till sist. I den 87:e minuten får IFK en hörna, KuPS försvaret nickar bort bollen men Ademi vinner bollen strax utanför straffområdet och med ett hårt, lågt skott så sitter reduceringen. Men någon kvittering är aldrig riktigt nära, KuPS spelar av de sista minuterna tills domaren blåser av matchen.

Sett över nittio minuter står ändå IFK upp bra. Det är de regerande mästarna som stod för motståndet idag och de syntes. Trots förlusten kan IFK vara stolta över sin insats och ta nya tag på onsdag då RoPS kommer på besök till WHA. Då är det dags för IFK att börja en ny segersvit.

Målskyttar IFK: Albion Ademi

Målskyttar KuPS: Pennanen, U. Nissilä

Varningar IFK: Okoye

Varningar KuPS: U. Nissilä, Boateng, Saxman

IS-stjärnorna: 3 Petteri Pennanen, KuPS 2 Urho Nissilä, KuPS 1 Albion Ademi, IFK

Laget:

Oskari Forsman

Mikko Sumusalo – Frankline Okoye (Tarik Hamza 58’) – Robin Buwalda – Kalle Taimi -Aapo Mäenpää (Lasse Järvenpää 64’)

Niilo Mäenpää – Gustaf Backaliden

Albion Ademi – Akseli Pelvas – Maximo Tolonen (Johannes Laaksonen 58’)

 

/John Eriksson