IFK:s svit fortsätter, oavgjort mot SJK

IFK MARIEHAMN – SJK 2-2 (2-0)
I sjuttio minuter stod starka IFK som segrare mot gästande SJK men under de tjugo sista minuterna lyckades ett välspelande SJK reducera och kvittera till 2-2. Men IFK:s förlustfria svit växte till åtta matcher.

IFK Mariehamn bjöd upp till kvällens match med exakt samma elva som inledde andra halvleken i segermatchen mot FC Inter senaste helg, en vinnande uppställning! Men det var bortalaget SJK som inledningsvis agerade snabbast och tydligast med rappa framspel och tryck mot hemmalagets målvakt Simon Nurme från allra första minuten.

Det mest dramatiska kom snabbt, redan i andra minuten då tidigare IFK:aren och numera SJK:s anfallsstjärna Toni Lehtinen fick en smäll mot huvudet inne i IFK:s straffområde och tvingades lämna planen.

Den farligaste framstöten stod hemmalagets Petteri Forsell för i den åttonde minuten då han med vänstern från trettio meter drog till i steget och träffade SJK-målvakten Luis da Silvas vänstra stolpe. Minuten efter gick matchens första hörna till IFK som allt tydligare visade att man var redo för kamp.
Efter ytterligare en farlig frispark kom hörna nummer två vilken efter några studsar resulterade i 1-0. På Petteri Forsells hörna gjorde sig SJK kvitt bollen som gick ut till Duarte Tammilehto. Han behöll lugnet och slog en cross tillbaka till Forsell som stannat kvar vid hörnområdet. Forsell fångade upp bollen innan den gick ut och spelade in den till Kristian Kojola som med en klockren och välplacerad nick gav hemmalaget ledningen och sig själv säsongens första mål i IFK-tröjan.

SJK nytände rejält efter ledningsmålet och skapade i snabb takt både anfall och chanser och visade varför de har lika många matcher utan förlust som IFK. I artonde minuten tvingades Simon Nurme visa vem som är kung i målet med ytterligare en av sina patenterade Nurme-räddningar. Toni Lehtinen som snabbt kom tillbaka efter sin huvudsmäll drev bollen på högerkanten och spelade in en helt fri Akseli Pelvas som från bara tre meter hade att skyffla in bollen i mål, då grep Simon Nurme in och spred ut armar och ben och sig själv och stoppade anfallet allt medan publiken på läktaren letade efter andan de tappat.
Även efter det fortsatte SJK-pressen men tålmodigt och strategiskt hanterade IFK-försvaret anfallarna och tryckte sakta och säkert tillbaka SJK. Istället tog IFK mot slutet av halvleken tillbaka initiativet och fortsatte pressen på bortalaget, en press som gav 2-0 i den fyrtiotredje minuten. Den här gången från ett långt inkast av Petteri Forsell som lite tursamt skarvades in i straffområdet av en SJK-spelare där Jani Lyyski stod perfekt och nickade in 2-0!
Allt som allt var halvleken intensiv och välspelad från båda lagen. Det syntes tydligt att inget av dem ville släppa till något men trots det skapades ändå rejält med målchanser.

Inför andra halvlek gjorde SJK ett byte och tog in mittfältaren Timo Tahvanainen istället för backen Zeljko Savic. Uppenbart gick SJK mer in för trebackslinje för att öka pressen mot IFK. Det blev tvärtom till en början. IFK inledde ursinnigt och satte med hjälp av frisparkar och kreativa anfall hård press på SJK-försvaret. Först var det Petteri Forsell som med en stenhård frispark satte skrämsel i SJK-försvaret, sedan tvingade Diego Assis SJK-målvakten Luis da Silva till en jätteräddning. IFK visade ingen som helst respekt mot det lag som man förlorat mot med 3-0 i två matcher denna säsong. Men några fler mål lyckades IFK inte göra.

Istället stack SJK upp med jämna mellanrum men målskyttarna och backarna Lyyski & Kojola höll tillsammans med säkre Simon Nurme anfallen stången.
I den sjuttioandra minuten blev SJK-anfallen för svåra. Akseli Pelvas fick drömträff med vänstern från strax utanför straffområdet och Simon Nurme tvingades för första gången sedan sin comeback kapitulera. 2-1 och tjugo tunga minuter väntade hemmalaget.

SJK tog över mer av spelet och i den sjuttioåttonde minuten kom kvitteringen till 2-2 genom Gert Kams, den estniske landslagsmannen, på assist av Akseli Pelvas. Kams störtade fram på pass av Pelvas och satte den otagbart från nära håll på Simon Nurme.

Några fler mål blev det inte denna kväll på Wiklöf Holding Arena. Fyra mål, strålande spel och anfallsglad fotboll. Nu väntar nästa match för IFK som är HJK borta i Helsingfors på söndag.

Ska det då bli tionde matchen utan förlust och rentav IFK:s första seger någonsin i Helsingfors?
”Det får vi se, vi måste smälta den här matchen först”, säger Pekka Lyyski.

SJK:s tränare Simo Valkari var nöjd efter matchen:
”Glad över oavgjort, särskilt efter 0-2 underläge. Vi försvarade oss inte tillräckligt bra i första halvlek. Jag var väldigt lugn matchen igenom. Vi gjorde de rätta sakerna och spelade lugnt och tålmodigt. Vi visste att IFK är starka men lyckades inte hålla dem stången i första. Jag är ändå stolt över beslutsamheten i vårt lag som lyckades komma tillbaka i andra halvlek. Killarna var väldigt besvikna i halvtid men lyckades ändå komma tillbaka.”

Nio matcher utan förlust. Vad är hemligheten?

”Det är ingen hemlighet. Vi jobbar hårt dag för dag och lyckas få bra resultat och därmed större självförtroende. Det säger mycket om SJK som lag, vi har på kort tid gått från division två till ligan, vi har gott om vinnarskallar!”

IFK-tränaren Pekka Lyyski tycker man borde avgjort tidigare:
”Irriterande att tappa 2-0 ledning. Vi borde punkterat matchen i början av andra halvlek. Men sist och slutligen var resultatet rättvist. Vi nådde inte riktigt samma nivå som vi nått tidigare. Motståndarna lät oss inte spela ut vårt spel. Det är meningen att innermittfältet ska ligga lite högre upp, det föll lite för mycket bakåt i dag.”

Fem matcher återstår av årets Veikkausliiga.

/Jörgen Pettersson

Domare:
Petri Viljanen, Antti Malaska, Veli-Matti Leppänen och Ville Käldström.

Varningar:
Duarte Tammilhto, 73.

Iltalehtilejon:
3 lejon: Kristian Kojola.
2 lejon: Petteri Forsell.
1 lejon: Jani Lyyski.

Publik:
1.310 personer.

IFK:

Simon Nurme – Albin Granlund, Kristian Kojola, Jani Lyyski, Bobbie Friberg Da Cruz – Josef Ibrahim (Robin Östlind, 65), Duarte Tammilehto, David Ramadingaye (Tomas Hradecky, 86), Petteri Forsell – Diego Assis, Luis Solignac

Avbytare: Otso Virtanen, Robin Östlind, Robin Sid, Thomas Mäkinen, Tomas Hradecky, Erik Lundberg och Bernardo Ribeiro.

SJK:

Luis Da Silva – Richard Dorman, Pavle Milosavljevic, Zeljko Savic (Timo Tahvanainen, 46), Matti Lähitie – Juha Lähde, Justin Moose, Marco Matrone (Gert Gams, 69), Johannes Laaksonen – Akseli Pelvas, Toni Lehtinen (Juho Mäkelä).

Avbytare: Timo Tahvanainen, Juho Mäkelä, Teemu Penninkangas, Gert Kams, Obasiarinse Idehaloise och Paavo Valakari.