Igen en nagelbitare i ligatoppen, IFK möter VPS

För andra gången på två veckor möts IFK och VPS i kamp om toppositioner. I Vasa tog IFK 3 poäng med ett mycket strong försvar och mål av Kristian K och Tomas M! Med 10 matcher kvar skiljer det 8 poäng till vår fördel. Hemmaseger och vi har en 11 poängs skillnad, förlust så skiljer det bara 5. Så även om alla 10 resterande matcher är lika viktiga och segrar alltid ger 3 poäng så gäller det idag lite mer, - att även se till att motståndaren inte tar poäng och kryper närmare.

Men detta är anhängarmatematik och spekulation; precis som faktumet att IFK ännu hemma möter tre bottenlag som strider som lejon för sin överlevnad (Inter, PK-35, Kemi) medan VPS har alla dessa och även HIFK på bortaplan.

Men för tränarna och killarna i bägge lagen gäller sanningen att varje match är lika viktig, även den i dag. Statistiken för året utlovar ett målsnålt möte; IFK har släppt in minst mål (16), VPS nästminst (20) men ingendera har heller sprutat in mål, IFK 27 mot VPS 25. Bägge levererar defensiv på ligans toppnivå både vad gäller försvar med hela laget och deras målvakter.

Till skillnad från senast då man spelade på en stor konstgräsplan i Vasa möts man nu på gräset som på WHA närmast håller frimärksstorlek. Det lär därmed bli tight och fight över hela banan. Läget i tabellen gör dock att bägge lagen lär gå hundraprocentigt in för seger men dock inte anfalla med alltför många gubbar då focus nog ligger på försvaret.

Vad kan då skapa mål och avgöra? Ja, självfallet specialsituationerna som kan bli många, dåliga uppspel som bryts på mittfält och ger kontringar som försvaret inte hunnit organisera sig för, individuell briljans av offensiva spelare och geniala framspelningar från mittfältet. På den sista punkten har VPS försvagats till denna match; Steven Morrissey åkte ut för 2 veckor sedan mot IFK och är alltså ännu avstängd och det är framför allt som framspelare han utmärkt sig i år. Vad gäller individuell briljans håller våra Dever och Diego en högre klass än VPS motsvarigheter trots att Pyry Soiri presterat bra i år men i specialsituationerna har VPS över hela säsongen varit snäppet vassare. Så vi skall helst inte ge VPS frisparkar på vår planhalva!

Själv anar jag att matchen kan avgöras av vilket lag som spelar ett mer disciplinerat och noggrant (i vissas ögon kanske tråkigt!) försvarsspel på den egna planhalvan. Är idag näst intill brittisk då jag i en tight situation hellre vill se en boll upp på läktaren än att killarna försöker spela sig ur svåra lägen på den egna planhalvan.  Känns dock bra att veta att det är just det trygga försvarsspelet som varit IFK:s adelsmärke denna säsong.

Tippning? VPS gör ett mål på en specialsituation men IFK sätter två/tre av vilka Dever står för minst ett.