Ilves vann cupfinalen

IFK Mariehamn - Ilves 0-2 (0-2)

Om fotboll ibland beskrivs som en metafor av själva livet var det i dag dags för bröllop, konfirmation, studentfest och 18-årskalas samtidigt. Solen sken över 3.250 åskådare på Wiklöf Holding Arena och två extraläktare norr och söder om planen skapade en inramning av stadionnatur. Gräsmattan var grön och perfekt ner i minsta atom och de två lagen som möttes i denna cupfinal visste exakt vad somn stod på spel – drömmen om Europa och äran av att vara cupmästare. Det blev också en i många avseenden mycket välspelad match med stor dramatik och spelglädje.

Denna perfekta fotbollsdag var det till sist Ilves från Tammerfors som var skarpast och vann matchen med 2-0 (2-0) vilket gör tränaren Jarkko Wiss till trefaldig cupmästare. Tidigare har han tagit HJK (1998) och Tampere United (2007) till guld i Finlands Cup. För Ilves del får man gå tillbaka till 1990 då laget senast vann cupen.

Denna dag var det full gas från start. Ilves hade möjligen initiativet i matchens första minuter men sedan kom IFK tillbaka och pressade, sprang, dribblade och utmanade. Sanningen är att IFK hade mest med spel och tre, fyra, kanske fem, riktigt skarpa målchanser i den första halvleken. Ändå var det Ilves som gjorde både 1-0 och 2-0 och därmed låste matchen. Målvakten och lagkaptenen Mika Hilander gjorde också vad han skulle och fredade Ilves-målet i åtminstone två direkt avgörande räddningar.

Den andra halvleken präglades av många försök från IFK:s sida men också säkert och behärskat försvarsspel från Ilves som gjorde i stort sett allt enligt skolboken.

/Jörgen Pettersson

 

 

 

 

som var eprfekt ner till minsta strå.