Ilves väntar på bortaplan

Klockan fem i eftermiddag börjar matchen mellan Ilves och IFK Mariehamn på Ratila Stadion i Tammerfors (ordinarie Tammela Stadions gräsplan är ännu inte i spelskick). IFK är hittills obesegrade med en seger och tre oavgjorda medan Ilves har två segrar, en oavgjord och en förlust. Ser man till tabellen är det ligans nummer två och tre som möts.

I IFK räknar man med att Aleksei Kangakolkka är tillbaka för spel efter sin hamstringsskada medan Albin Granlund får vänta ytterligare en vecka på sin comeback. Ilves har Antti Koskinen, Teemu Penninkangas, Tariq Kazi och nyförvärvet Jude Nworuh på skadelistan men räknar ändå med att bjuda på ”njutbar fotboll”, enligt tränaren Jarkko Wiss.

Historiskt sett är oddsen på IFK:s sida. I fjol vann grönvitt alla matcher mot Ilves. Vi minns väl alla den avslutande segern som ledde till ligaguldet! Ändå tar inte IFK-tränaren Peter Lundberg ut något i förskott:

– Inte ser jag att vi skulle ha lättare mot Ilves än mot andra lag. I fjol vann vi alla matcher mot Ilves men förlorade samtliga mot KuPS, som i sin tur slutade bakom både oss och Ilves. Som sagts många gånger tidigare, alla kan slå alla i den här ligan, säger Lundberg till Nya Åland.

Dagens Ilves är på flera fronter starkare än fjolårets och även ekonomin är på väg att komma i skick efter att tidigare huvudägaren Vincent Manngard som sedan 1993 lett klubben i våras drog sig tillbaka efter att ha efterskänkt skulder på 930.000 euro. För att stärka finanserna genomförs en aktieemission där bland andra NHL-målvakten Tuukka Rask deltar tillsammans med Risto Jalo och Petteri Hietanen.

/Jörgen Pettersson