Inför årets sista match

I morgon lördag kl 14.00 spelar IFK sista matchen i årets Veikkausliiga på Wiklöf Holding Arena. Det är tionde året i följd det spelas fotboll på den nivån. Förutsättningarna är klara. IFK måste vinna mot redan nedflyttningsklara TPS för att ha en chans på fjärdeplatsen. Samtidigt i Kuopio spelar KuPS mot VPS. Båda de lagen kan också, beroende på resultatet, nå fjärdeplatsen och en eventuell chans i kvalet till Europa League. Det kan alltså knappast bli tätare. I sådana lägen gäller det att skingra tankarna. Här kommer några av mina personliga höjdpunkter från säsongen år 2014. Helt utan inbördes ordning.

Succén som kom av sig

Hemmapremiären mot VPS slutade med seger på plan med 1-0 efter nickmål av Tomas Hradecky på Petteri Forsells frispark i nittionde minuten. På grund av en administrativ miss fråntogs IFK segern och de tre poängen gick till VPS med siffrorna 0-3. Orättvist? Javisst.

Från miss till seger

MyPa kom på besök till Wiklöf Holding Arena den 4 maj. Hemmasonen Erik Lundberg spelade från start och var inblandad i gästernas ledningsmål efter bara två minuter. Sedan blev det ordning på torpet och IFK vann med 2-1 efter stundtals bländande spel. Lundberg hörde till planens bästa spelare och fick en stjärna i protokollet.

Tungt i Helsingfors

Det räckte inte med nittio minuter utan först i den åttonde övertidsminuten den 8 maj lyckades mästarlaget HJK slå hål i IFK-försvaret. 1-0 slutade matchen som blev en av de tyngsta förlusterna vi upplevt. IFK har än så länge inte vunnit mot HJK i Helsingfors men pressade den här gången mästarna till både överväxel och, för att tala svenska, svintur.

En målkungs återkomst

Med sex raka matcher utan seger var det dags för hemmamatch mot FF Jaro den 15 juni. Två gånger tog bortalaget ledningen innan IFK fick tag i matchen och vann med 4-2. Stor hjälte blev Dever Orgill som kom in på plan efter elva månaders rehabilitering. Åtta minuter tog det innan han gjorde 3-2 målet och den obligatoriska saltomortalen. Sex minuter efter det kolliderade han med Jaromålvakten och fick bäras ut på bår med lätt hjärnskakning. Han kom, han målade och han bars ut. Like a boss.

Seger i Vasa igen

Runt styrelseborden hade IFK det tungt i förhållande till VPS. På plan gick det bättre. När läget var som kärvast och nedflyttningsspöket stod i farstun åkte IFK till Vasa och stångade till sig en seger med 2-1 efter mål av Dieago Assis och Jani Lyyski. Det var inget skönspel men fantastiska poäng och efter det började tåget rulla igen.

Åtta matcher utan förlust

Sensommaren var IFK:s årstid. Hela åtta förlustfria matcher radade laget upp innan HJK på bortaplan vann med 5-1. Den åttonde matchen var en av de bästa jag sett på Wiklöf Holding Arena då SJK kom på besök. I halvtid ledde IFK och dess backlinje i form av Jani Lyyski och Kristian Kojola med 2-0, och då hade de inte ens använt fötterna! Båda målen var på nick. SJK kom tillbaka och visade varför de är ett topplag och matchen slutade 2-2.

Ses på Wiklöf Holding Arena!

/Jörgen Pettersson