Inför dagens match mot RoPS

Matcherna i ligan kommer tätt just nu. I kväll onsdag är det RoPS som kommer till Wiklöf Holding Arena och redan på söndag är det dags igen då IFK åker till Kuopio för att möta KuPS. Trots det intensiva matchandet är grönvitt i stort sett intakt och även om man inte riktigt lyckats ta hem trepoängarna var särskilt senaste 1-1 matchen borta mot SJK ett klart fall framåt med spänstigt spel och gott om chanser. Det ser kort sagt bra ut inför kvällens match!

I statistiken är det jämnt mellan hemmalaget IFK och gästande RoPS. Båda lagen har spelat nio matcher. RoPS har vunnit fyra och förlorat fem och har därmed tolv poäng mot IFK som vunnit och förlorat två men spelat fem oavgjorda matcher. RoPS har gjort tolv mål men släppt in hela sjutton vilket bådar gott för IFK-anfallet där Robbin Sellin är tillbaka efter sin avstängning i 1-1-matchen mot SJK senaste lördag. Aleksei Kangaskolkka är dessutom glödhet på topp där han redan stått för sex mål och därmed ligger tvåa i målbörsen med två mål färre än HJK-stjärnan Morelos. När lagen möttes i fjol slutade det med två oavgjorda matcher och en IFK-seger.

RoPS har en svängig säsongsstart bakom sig. Inför det här årets säsong drabbades laget av spelarmässigt tunga avhopp och till råga på det dök ekonomin. Juha Pirinen gick till HJK och vd Petri Jaatinen medgav att man förlorat kontrollen över ekonomin.

– Vi har tappat greppet om utgifterna, sade vd Jaatinen till Lapin Kansa.

De senaste fyra åren har RoPS gjort rörelseförluster på sammanlagt 870.000 euro. Bara i fjol blev det minus 348.000 euro. En av anledningarna till det svaga resultatet var klubbens bingoverksamhet där man felbudgeterade 200.000 euro.

Bland spelarna det lönar sig att hålla ett extra öga på kan nämnas Timo Stavitski, Robert Taylor samt nyförvärvet och mittbacken Ivan Tatomirovic.

– Vi har satsat på att hitta unga spelare, men vi har också varit medvetna om att vi behöver rutin i försvaret. Vi har kartlagt alternativ sedan hösten. Ivans erfarenhet, skicklighet och ledarskap var anledningarna till att han är en utmärkt värvning, säger RoPS-tränaren Juha Malinen på klubbens hemsida.

Till detta ska läggas vänsterbacken David Addy som på sin meritlista har U20-VM-guld för sitt Ghana. Addy har ett förflutet i den danska (Randers), portugisiska (FC Porto, Vitoria) och belgiska ligan (Waasland-Beveren). Hans senaste klubb var, enligt Yle Sport, indiska Delhi Dynamos. På topp har RoPS dessutom  den nigerianske anfallaren Emeka Friday Eze som det finns skäl att aldrig släppa.

RoPS är alltså ett nystartande lag som kan bjuda på storartad fotboll blandat med mindre lyckade prestationer. Årets första match slutade till exempel med brakförlust 6-2 mot FC Inter.

På sidan av planen har det också bjudits på dramatik kring RoPS. I april tvingades man utrymma centralplan i Rovaniemi efter ett bombhot som tack och lov saknade substans. Hotet ringdes in till polisen strax efter att matchen mellan RoPS och VPS blåsts av. VPS vann matchen med 4-2.

Polisen i Rovaniemi informerade omedelbart hemmalaget RoPS representanter, och därefter beordrades publiken att avlägsna sig. Också RoPS och VPS spelare, som fortfarande var klädda i sina speldräkter, var tvungna att lämna arenan.

– Det känns märkligt. Vi är i Rovaniemi och så sker det här, sade VPS chefstränare Petri Vuorinen till FNB.

Avspark ikväll onsdag kl 18.30 på Wiklöf Holding Arena.

//Jörgen Pettersson