Inför FC Honka - IFK Mariehamn

Inför FC Honka - IFK Mariehamn den 26.5.2014

Efter senaste match mot SJK var huvudtränare Pekka Lyyski inte nöjd. Årets sämsta prestation och vi kom inte upp till vår egen nivå medan SJK spelade bra, konstaterade Pekka efter matchen.

För att få ett bra resultat mot Honka på fredag gäller det att IFK jobbar som ett lag, och att samtliga spelare följer spelplanen. Det duger inte att nästan alla i laget är villiga att jobba, utan det gäller att alla verkligen jobbar, och att man jobbar som ett lag. Det heter att ett lag inte är starkare än den svagaste länken och då gäller det att man täcker upp för varandra och spelar för laget.

Förra året lagen möttes i ligan, var det FC Honka som var det starkare laget, och som vann två av tre matcher. I år möttes lagen i ligacupens kvartsfinal och då vann IFK med 3-1 borta i Esbo. IFK:s träningar i veckan har sett riktigt bra ut vilket bådar gott inför fredagens drabbning. Tror att killarna verkligen vill visa att det som hände i Seinäjoki var en engångsföreteelse.

På skadelistan har IFK Dever Orgill, Josef Ibrahim och lagkapten Jani Lyyski.

Dagens motståndare FC Honka: Man kan lugnt säga att det hänt en hel del i FC Honka under våren. I media kunde man läsa om att klubben valde att sparkade tränaren Mika Lehkosuo som stämt klubben inför domstol på grund av obetald ersättning, enligt media har klubben sen också haft ett antal stämningar av på sig för obetalda ersättningar.

I svenska Yle sporten spekulerades det om att FC Honka hade skulder över 1.5 miljoner euro och att IFK Mariehamn skulle få FC Honkas plats i Europakvalen ifall Uefa inte godtog Honkas Uefa-licens ansökan, vilket de då senare gjorde.

FC Honkas nya tränare Shefki Kugi eller som många kallar honom för ”sheriffen” är född i Kosovo och är en temperamentsfull tränartyp som vi inom finsk fotboll kanske inte är så vana vid, han reagerar kraftigt både på sina spelare, såsom på övriga i hans närhet, när han inte är nöjd. På plan förväntar han sig av sina spelare stenhårt tufft arbete, lite enligt den typen av fotboll han själv representerade under sin karriär i den engelska ligan.

Om FC Honkas lag pratas det ofta att det är unga spelare eller unga talanger, visst finns det säkert sådana också, men klubbens och tränaren Shefki Kugis satsning i år är nog något helt annat. Skyttekungen så här långt i ligan i år är Roni Porokara född 1983, nyförvärven Pablo Counago och Carlos Rodrigues är födda 1979 respektive 1987. Här hittar vi starka inhemska namn som Jussi Vasara född 1987, Mehmet Hetemaj 1987, Henri Aalto 1989 och Ilari Äijälä född 1986, så något blåbärsgäng handlar det inte om, utan snarare om rutinerade spelare, med erfarenhet från både internationella ligor och landslagsuppdrag. Honka har så här långt in i säsongen lite som IFK, spelat med varierande framgång och man har ännu inte riktigt hittat spelsystemet och tryggheten i sitt eget spel.

Ålands Radio direktsänder matchen med start kl.18:15