INFÖR FC HONKA - IFK MARIEHAMN

Dags för tävlingspremiär!

Premiärmatchen i årets upplaga av ligacupen 2023 närmar sig. Grönvitt reser till utkanten av Helsingfors, närmare bestämt Hagalund för att möta regerande ligacupsmästarna FC Honka i Esport Arena. Matchen kommer att spelas i Hagalunds inomhushall, som är närmaste granne med deras utomhusplan Hagalunds idrottspark.

Försäsongen har knappt hunnit börja för båda lagen innan den första riktiga tävlingsmatchen stundar. Det gemensamma för båda lagen är att de hunnit spela varsin träningsmatch förra veckan. Honka mötte PK-35 (div.2) i en träningsmatch som slutade i en mycket komfortabel 5-0 seger för de gulsvart randiga. 

IFK spelade sin traditionsenliga första match mot FC Åland (div.3). Det som skiljde den träningsmatchen från ”vanliga” träningsmatcher, var att den spelades i ett 2x30 minuters format och så fick det bytas spelare mellan lagen i halvtid. Syftet med den modifikationen (av ändringar) var att låta majoriteten av spelarna få 60 minuter fotboll i benen. Huvudtränare Daniel ”Ahna” Norrmén beskrev det enligt följande: ”Så här i januari handlar det mest att komma i form inför det som komma skall”. Grönvitt vann planenligt med 5-1. Målskyttar för IFK var Mikko Sumusalo (2), Oskari Sallinen, samt testspelarna Kegan Caull och Ike Nzuruba. Den sistnämnde blev även FC Ålands enda målskytt i matchen, då han gick över till motståndarlaget i paus. Efter matchen meddelade klubbdirektör Peter Mattsson att man inte kommer att gå vidare med någon av de två offensiva testspelarna.

Ordet kontinuitet har varit Grönvitts ledord under vintern när det gäller att forma en så slagkraftig trupp som möjligt inför säsongen 2023. Målet med bygget har varit att försöka reducera antalet spelare som lämnar laget och istället försöka förlänga med så många som möjligt. Den 20 januari har sju stycken spelare från fjolårets trupp lämnat och fyra stycken har värvats in. Ett spännande nyförvärv som man kan hålla ett extra öga på är den offensiva mittfältaren Oskari Sallinen, som ifjol hämtades in från Ekenäs IF. Den 21-årige finländaren som har fått sin fotbollsfostran i den holländska ligaklubben FC Groningen, gjorde under fjolåret stor succé i div. 1 med sina tio mål och fem assist.

Igår gick Peter Mattsson ut med ett pressmeddelande om att två lovande ghananska spelare hade skrivit på ett längre kontrakt (2+1) med klubben. Under lite mindre än ett halvårstid har man scoutat en anfallare vid namn Emmanuel Boahen (född 2004) och en defensiv mittfältare vid namn Hussein Usman Suleman (född 2002). Klart står även att de båda kommer att resa med laget till ligacupspremiären för att försöka knipa hem alla tre poängen.

 

Ordet kontinuitet verkar också har varit FC Honkas ledord, och konstigt vore annat med tanke på deras fina framgångar i både liga- och ligacupsspel. Tre spelare har lämnat laget och IFK-bekante Duarte Tammilehto och Jonas Levänen har slutat, hittills har enbart en spelare hämtats in. FC Honkas tränare Vesa Vasara sade i en kortare intervju på hemmalagets hemsida att kärnan i laget har hållit ihop starkt, vilket nu gör att fjolårets grunder snabbt kan följas.

Före julveckorna signalerade man via sina sociala medier att man gjort klart med Jonathan Muzinga, som underfjolåret var registrerad i SJKs A-lag. Den finländska anfallare kom dock att få majoriteten av sina spelminuter i deras andra lag SJK Akademia, som huserar i div.1.

Grönvitt kommer till matchen med en stark trupp. De enda spelarna som kommer att missa matchen är långtidsskadade Muhamed Olawale Tehe och Jamie Hopcutt som först ansluter till laget i februari.

Klockan 14:00 under lördagen kommer Mohammad Al-Emara att blåsa igång ligacupspremiären och den kan du se via streamingtjänsten Ruutu.

 

FC Honka - IFK Mariehamn

Ligacupen 21.1 14:00

Esport Arena

// Elis Åberg