INFÖR FC HONKA – IFK NU PÅ MÅNDAG

På söndag kväll tar det Grönvita laget nattbåten mot huvudstaden för säsongens andra match i Veikkausligan 2019. Denna gång är det FC Honka och den naturgräsbeklädda planen i Hagalunds Idrottspark i Esbo, några stenkast väster om Helsingfors, som står för värdskapet.

FC Honka är ett välkänt lag för IFK, där just FC Honka var ”förste utmanare” till kvalplatsen från ettan till ligaspel 2004. Ett numera klassiskt ligakval som alla vet slutade med IFK avancemang och som idag innebär ligaspel för de Grönvita för 15,e året i rad. Året efter vann FC Honka ettan och sålunda steg laget till ligan där man sedermera gjorde 9 raka säsonger i landets högsta serie före man 2015 råkade i stora ekonomiska problem och försattes i konkurs. Man överförde då verksamheten till farmarklubben Pallohonka, som spelade i tvåan, och efter två år i tvåan samt ett år i ettan var man ifjol tillbaks i Veikkausligan.

En ”nykomlingssäsong” som slutade med succé och en 4,e plats – på samma poäng som trean KuPS men med ett måls sämre målskillnad – och sålunda missat Europa Leaguespel denna sommar.

FC Honka har under försäsongen seglat upp som ett av de lag som på allvar kan utmana om titeln detta år. Tränare Vesa Vasara har ett mycket meriterat och erfaret manskap till sitt förfogande – där Duarte Tammilehto fodrar ett extra omnämnande – och det eftersom han var en av de Grönvita hjältarna som spelade hem Finlands Cup till IFK 2015! Andra att se upp för är Konsta Rasimus (han gjorde en kort höstsejour i IFK 2011), mittbacken Gideon Baah med meriter från den amerikanska ligan, Demba Savage som bland annat spelat i den Turkiska och Svenska (BK Häcken) ligan, rutinerade amerikanske målvakten Tim Murray (som man hämtade från Ekenäs IF 2017) samt Juha Hakola, Mikko Sumusalo och Lucas Kaufmann men lång erfarenhet på nationell toppnivå.

Årets ligasäsong började också bra för FC Honka med en 2 – 1 vinst borta mot RoPS. Däremot förlorade man hemma mot Ilves i Finlands Cup kvarten (efter straffar). FC Honka och IFK har redan hunnit med ett möte i år där gruppspelsmatchen i nämnda cup slutade 0 – 0.

I det Grönvita lägret står det klart att Petter Hemming, Keaton Isaksson och Simon Silverholt kommer att missa matchen men annars är truppen – i skrivande stund - i bra skick. – ”vi skall försöka vässa till en del detaljer från senaste matchen men försöka bibehålla samma fighting spirit. FC Honka är starka just nu, men vi skall försöka visa att vi också är det”, säger IFK tränaren Peter Lundberg inför matchen.

FC Honka har annars ett imponerande saldo – tre andra platser och fem fjärdeplatser på de tio säsonger man spelat i ligan. Men de saknar något som IFK redan har – ett ligaguld! Få se bara om inte Grönvitt kommer att sätta en ”käpp i hjulet” för deras planer för det, nu på måndag!  

 

Avspark i Esbo på måndag 15.4 kl. 18.30

Matchen kan ses på Ruutu +

 

/// Sune Eriksson