Inför FC Inter- IFK lördag 17.00

Helgens ligaomgång är ytterst spännande och för många lag mentalt viktig. Hela 4 av de 6 matcherna är uppenbara 6-poängsmatcher där lagen som möts ligger fast i varandra i tabellen med 1 eller 2 poäng som skiljer dem åt. I botten möts RoPS och TPS, i toppen KuPS och HJK. Denna och nästa omgång kan därmed skapa bussiga mentala uppförsbackar för de av lagen som inte plockar poäng medan de som tar hem 3-4-6 poäng får en ordentlig boost framåt.

För IFK är dessa två omgångar speciella då man i bägge möter Inter.

Hade Veikkaus varit med i tidernas begynnelse så hade man säkert satt odds som gett hundra gånger pengarna på att humlan inte kan flyga, - så osannolik tedde sig den möjligheten. Fullt lika pessimistisk är man inte rörande en IFK-seger mot Inter på lördag, - men inte långt ifrån. En IFK-vinst ger hela 8,20 i odds mot 1,83 för en hemmaseger för Inter. Tron på IFK är rekordlåg både historiskt och jämfört med omgångens andra matcher. Men som expertkommentatorn, f.d. ligatränaren Marko Rajamäki kommenterade, - få trodde inte heller att IFK skulle lyckas med att slå SJK på bortaplan. Dock menar även han att Inter-IFK är omgångens solklart säkraste etta.

Innan ligan inleddes trodde få experter att Inter i år skulle ligga bland de 3-4 främsta. Lagets oerhört framgångsrika anfallstrio Furuholm-Ojala-Valencic hade splittrats med endast Furuholm kvar i laget och även i övrigt hade truppen genomgått väsentliga förändringar. Men nu ligger Inter två i tabellen och efter sex matcher har man 4 segrar, 1 kryss och 1 förlust med 12 gjorda och endast 4 insläppta mål. Och då har man mött väntade topplag såsom KuPS, HJK, Honka och Ilves. Förklaringen till framgången kan ligga i en större jämnhet i laget. Visst toppar Furkka målgörartabellen med 4 gjorda men hela 6 andra killar ryms med i målgörarprotokollen. Och så har försvaret, med vår bekante Rick Ketting i en stor roll, medverkat till att man släppt in endast 4 mål på 6 matcher.

Jämfört med förra matchen mot HIFK möter IFK nu ett lag med en helt annan spelplan. Där HIFK föll lågt ned med hela laget och satsade på kontringar med sina mycket snabba spelare så bygger Inter i år inte på kontringar och man har inte heller de vindsnabba spelare som HIFK visade upp. Nej, Inter har vårdat boll med systematiskt samspel via mittfält – Alvaro Muniz i viktig roll – varvat med att lyfta spelet längs flankerna, där både Connor Ruane och Jesper Engström visat sin skicklighet inte bara med att lyckas komma fram utan även med ytterst bra inlägg med fin adress på Furkka, Paananen eller Mastokangas.

Jag låter måhända lite väl pessimistisk… ! Kanske det, men jag ser även sådant som talar för att IFK kan ta poäng, till och med tre sådana på lördag. För det första lär det finnas en bussig vilja till revansch hos våra killar efter HIFK-matchen; kämpatakterna torde det inte vara brist på. För det andra kan alla förväntningar om en säker och ganska enkel hemmaseger skapa brister i inställningen hos Interspelarna; kan IFK starta starkt så kan det bli svajigt i Interleden. För det tredje har en stor del av Inters mål varit sådana – från ganska när håll – som framför allt kräver reaktionssnabbhet av målvakten. Och på denna punkt menar jag att vi i Oskari Forsman har ligans klart bästa målvakt. Så hoppet lever! Idealet: minst en, helst chockartade 3 IFK-poäng på lördag i Åbo och så en hemkrigad pinne nästa onsdag på WHA.

Kämpa IFK, trotsa oddsen och tro på er själva så kommer spelet och de goda resultaten!

Göran Djupsund