Inför den första ligamatchen 2015

IFK möter i sin första match för i år JARO på konstgräset i Jakobstad där centralplanen fortfarande väntar på den vårvärme som Veikkausliiga tydligen tror att kommer redan i mars.

Vid ligans upptaktsträff tippade såväl Veikkaus i sina odds som Urheilusanomats expertpanel - igen! -att JARO blir sist och faller ur ligan. Personligen är jag beredd att sätta en hundring på att så inte sker i år – heller. Årets JARO skiljer sig på en lång rad punkter från fjolårsupplagan och främst har man tappat huggtänderna i anfallet. Hendrik Helmke, och Shadon Winchester lämnar ett tomrum efter sig och frågan är vem som ska balansera mittfältet då Fredrik Svanbäck återvänt till Sverige. Trösten ligger i att lagkaptenen Jonas Emets utlandsplaner gick om intet och han stannar kvar i JARO. Det var ju Emet som tillsammans med vår egen Luis Solignac delade positionen som ligans målkung i fjol. De nya spelare man värvat kommer i första hand in för att stärka det försvar som förra säsongen stundtals läckte som ett såll. Jamar Dixon, Walter Moore, Boris Kadio och Reginaldo da Silva kommer säkerligen att förstärka det försvar där Kullström, Brunell och Vaganov finns kvar och kämpar om plats i öppningselvan. På målvaktssidan har man inte värvat utan fortsätter med Jesse Öst och Emil Öhberg men själv anar jag att Eremenko – om budgeten medger – gärna skulle vilja ha en ytterligare, mer rutinerad målvakt i laget. Ett av frågetecknen kring årets JARO är vem som ska bilda länk mellan försvar och anfall, vem som ska ta Helmkes roll? Den mest troliga kandidaten är nyförvärvet från RoPS, Jani Virtanen. Killen har potentialen men hur han sitter i en ny omgivning och i Eremenkos spelfilosofi är frågor som vi inte lär ha svar på förrän en god bit in på säsongen. Ett sista litet utropstecken är att JARO i år i truppen tagit in en av de mest hypade unga spelarna just nu. Vi talar alltså om den tredje brodern Eremenko, Sergei som enligt åtminstone mina källor har potential att bli minst lika bra och framgångsrik som nuvarande landslagsikonen  storebror Roman.
Sammantaget tippar jag alltså att JARO utan enorma svårigheter hålls kvar i ligan, att man gör detta med hjälp av ett bättre försvar än fjol samtidigt som anfallet tappar lite av sin spets.
Laget är dock mycket långt ett nytt sådant och då man inte haft speciellt mycket tid till att spela samman detta lag – och få det att förstå och anamma Eremenkos spelfilosofi – så bör IFK ha en mycket god chans att inleda årets ligaspel med 3 bortapoäng. Vårt IFK har en mer bibehållen spelartrupp än på många år och man har haft förmånen av att slipa spelet med denna trupp under en längre tid. Vad gäller framspelningar, frisparkar, hörnor och avslut har vi ligans vassaste kniv, Petteri Forsell, kvar i vår låda och med en Dever Orgill i mycket lovande form utgör denna duo ett mycket farligt offensivt vapen. Koppla till detta att vårt försvar i år – egentligen ända sedan Krisu Kojolas återkomst – ser klart mer stabilt ut än i fjol så vågar vi nog hoppas på både en seger i helgens match och en framgångsrik säsong.
Vi önskar killarna lycka till och seger mot JARO och konstaterar kollektivt, ÄNTLIGEN är fotbollssäsongen här!