Inför fredagskvällens match mot PS Kemi

Efter fyra matcher utan seger är det i dag dags för vårt kära IFK att visa PS Kemi Kings vem som bestämmer på Wiklöf Holding Arena. Detta tror jag och detta tror till exempel spelbolaget Veikkaus som i början av veckan gav 1,5 gånger pengarna på hemmaseger och 6,4 gånger pengarna på Kemivinst. Förutsättningarna för tre poäng är goda. Vår gräsplan är i bra skick och våra spelare kan varenda tuva, i den mån de existerar. Manskapet är hyggligt intakt och revanschlustan påtaglig efter senaste helgs debacle i Tammerfors då Ilves vann med 3-0. IFK har även statistiken mot kemiborna på sin sida, fjolårets tre möten slutade samtliga med IFK-seger. Fast av historien ska man inte dra så starka slutsatser. IFK hade även tre segrar mot Ilves i fjol...

Hur som helst har vi att se fram mot en sann fotbollsfest!

För PS Kemi Kings kommer inte till Mariehamn för att bara ställa skorna på plan. Laget har lika många segrar som IFK (en så här långt…) och ”experterna” tippade PS Kemi som slagpåse men det är precis sånt som lätt skapar överraskningar. Det är alltså ytterst viktigt att inte underskatta dagens motstånd. PS Kemi som för andra året i följd spelar i Veikkausliiga tog sin seger mot meriterade SJK; 3-1 på hemmaplan och är det något vi lärt oss av åren i ligan är det att INGEN match vinner sig självt.

Yle Sportens redaktör Anti Koivukangas lämnade följande omdöme om PS Kemi Kings inför ligastarten:

”PS Kemi kom, såg och etablerade sig i serien, men här tar det roliga slut. Kontinuiteten har varit ett stort problem och tidvis kunde man ha installerat en svängdörr på omklädningsrummet. Aubrey David har potential att ge en defensiv stadga framför den rutinerade målvakten Oskari Forsman, men ett lag som lutar sig på Jussi Aalto för offensiva fyrverkerier lär nog bli besvikna. Hissen ner.”

Om IFK skriver Koivukangas betydligt mer positivt:

”IFK Mariehamn har inte försämrats på ett avgörande sätt, men saknar ändå just de spelartyper som lade grunden för guldet ifjol. Viitala, Orgill och Assis var en ryggrad som laget i utgångsläget saknar men lever däremot den estniske målvakten Andreas Vaikla och den påtänkte svenske mittfältskreatören Robbin Sellin upp till förhandshajpen kan det bära ända till medalj.”

PS Kemi Kings grundades så sent som år 1999 då Kemin Palloseura, Kemin Pallotoverit-85 och Visan Pallo förenade sina krafter till ett topplag. Första året i ligan, i fjol, skulle enligt förhandstipsen sluta i moll men PS Kemi tog de flesta med överraskning och klarade till sist en niondeplacering med viss marginal.

Inför årets liga har PS Kemi Kings satsat rätt mycket på utländska nyförvärv, bland annat istället för målfarlige Billy Ions som gick till SJK i år. Bland spelarna IFK-kaptenen Jani Lyyski och de övriga måste hålla koll på finns anfallaren Filip Valencis som bland annat målade mot SJK tidigare i år. PS Kemi har ett vad man kan kalla för flexibelt lagbygge där man hittills experimenterat med omväxlande tre- och fyramannaförsvar under tränaren Jari Åhmans ledning.

IFK har efter årets första förlust mot Ilves tränat på som vanligt och skadeläget är obefintligt. Albin Granlund är tillbaka i truppen inför fredagens match och fokus ligger som vanligt på att försöka lite hårdare och spela lite bättre.

Avspark kl 18.30 på Wiklöf Holding Arena.

//Jörgen Pettersson