Inför HJK - IFK

Årets liga har av mången – spelare, tränare, experter – beskrivits som ytterst jämn; ”I enskilda matcher kan alla vinna alla andra”. Kanske detta, men med ett par undantag. I botten har nog JJK och HIFK ytterst svårt att hitta en vinnande spelstil. Och i toppen trampar dagens motståndare, HJK på i något som ser ut som ett vinnarspår. På 14 matcher har man förlorat bara en (borta mot VPS) och sammanlagt släppt in bara 6 mål samtidigt som man producerat 34 pytsar. Imponerande! IFK har ej heller på 13 matcher förlorat mer än tre men lite fastnat i kryss-träsket då hela 5 duster slutat lika. Och lite väl många insläppta mål, 18 samtidigt som man själv producerat 19.

Men statistik är, just det, bara statistik. Varje match avgörs under de dryga 90 minuter den pågår, inte med tidigare meriter. Och mången gång har IFK varit nära att ta hem alla tre poäng från HJKs hemmaarena (-den byter sponsornamn så ofta att man inte minns vad den heter idag!). Två saker talar för att detta kan lyckas i morgon. En är att Morelos (11 mål i år) har sålts till Glasgow Rangers o och hans ersättare, Pelvas eller Jallow (?) är trots sin skicklighet absolut inte lika målfarliga. Ett annat skäl bor inne i skallen på spelarna; HJK har vunnit de senaste 4 matcherna, senast borta mot KuPS då man spelade med 10 man i typ 70 minuter och då leder den mänskliga naturen – tränarvarningar till trots – lätt till att spelarna omedvetet börjar känna ”Tusan vad vi är bra, -vi vinner ju allt!” Koppla till detta fastländska mediers rapportering om att IFK inte vill hitta sitt spel utan att fjolårsvinnarnas spel hostar; ja, då har vi på plats alla element i en ordentlig undervärdering av motståndaren och övervärdering av den egna skickligheten. – Då slår vi, IFK ur ett underläge och det är något som jag tror att passar IFK utmärkt och som kan leda till en skrällseger. För denna möjlighet talar även faktumet att många lag, bl.a. KuPS både borta och hemma, under stora delar av matcherna fört spelet och kraftigt hotat HJK. Detta såg vi ju för övrigt hemma på WHA då IFK i en taktiskt fulländad match eliminerade HJKs farligheter och fick hem ett kryss. Och så kan vi ju minnas att då Morelos inte är med så har vi i vårt lag den spelare som med 7 pytsar delar andra platsen i målgörarstatistiken, Allu Kangaskolkka!

Givet den stora och jämna konstgräsplanen på Telia 5G Arena (kom just ihåg det nya namnet!) så har jag en from önskan till vårt lag; Tro på er själva, våga hålla bollen på marken och inom laget. Fixa detta, sätt ett eller två mål, fast på en specialsituation och håll samma svinhårda disciplin i mittfältsspelet som senast hemma mot HJK, ja, då kan den första bortasegern mot HJK bli verklighet.