Inför HJK - IFK Mariehamn

David mot Goliat, Rocky Balboa mot Ivan Drago, huvudstaden mot skärgården, mesta mästarna mot hela Ålands lag. Trettonde gången gillt?

IFK Mariehamn har trots flera tappra försök aldrig lyckats besegra HJK i Helsingfors. Oddsen för att grönvitt skall lyckas den här gången ser däremot ut att vara lägre än på länge. IFK befinner sig i storslagen form och är obesegrade i åtta raka matcher. Mot SJK i onsdags blev det ett kryss med något bitter eftersmak då gästande ligatvåan SJK, reducerade och kvitterade IFK:s tvåmålsledning under den sista kvarten. Men överlag såg spelet bra ut och Kristian Kojola och Jani Lyyski i mittlåset har fungerat ypperligt tillsammans sedan Kojola återvände från Tyskland.  Simon Nurmes comeback från skadebänken är ett annat glädjebesked. Simon har spelat två matcher sedan återkomsten, och någon ringrost har man inte sett skymten av.  

HJK å sin sida kommer till match med en förlust i ryggen. "Klubi" spelade under torsdagen den första matchen i Europa League-gruppspelet. Det blev en tung start på äventyret då FC Köpenhamn vann matchen med 2-0. Segern kunde ha blivit ännu större då danskarna var tämligen överlägsna på sin hemmaplan.

HJK värvade friskt under slutdelen av senaste transferfönstret och kommer till matchen mot IFK med fyra nya spelare jämfört med senast lagen möttes.
I ligan innehar HJK förstaplatsen med fem poängs marginal, men också med två matcher till godo på tvåan SJK. Så allt tyder på att HJK kniper ytterligare ett ligaguld. IFK har efter höstens bravader seglat upp på en fin fjärdeplats. En fjärdeplats som, med stor sannolikhet, är lika med Europaspel nästa säsong. En fjärdeplats som efter Jaros seger över KuPS i fredags, nu faktiskt ligger helt i grönvita händer.

Det har varit en påfrestande säsong för oss IFK-supportrar. Just därför är det extra  roligt att säsongen ser ut att få ett spännande slut med idel, så kallade, "sexpoängsmatcher". Det är befriande att pusselbitarna äntligen har fallit på plats så att laget kan visa det samspel, och den kämpaglöd som vi har väntat på.

På söndag gäller det, 18.30 på Sonera Stadium i Helsingfors. HJK mot IFK Mariehamn. Historien, förståndet och oddsen talar för hemmalaget, men man är aldrig bättre än sin senaste match, och vilja slår ofta klass. Jag hoppas och jag tror att IFK äntligen kan lämna huvudstaden med tre poäng i bagaget. Spel i Europa hägrar!

Matchen kan ses på HJK-Tv på nätet.

 

/Daniel Skogström