Inför HJK - IFK Mariehamn 8 maj kl.18:30

Det är ett IFK med gott självförtroende som tar nattbåten till Helsingfors på onsdag kväll. På torsdag väntar fjolårsmästarna HJK på Sonera Stadion men IFK-tränaren Pekka Lyyski är inte orolig. ”Får vi vårt passningsspel att stämma kan vad som helst hända”, säger han.

IFK åker till Helsingfors stärkta av senaste söndags lagprestation på Wiklöf Holding Arena då MyPa besegrades med 2-1 efter en imponerande vändning. Även HJK har under nya tränaren Marko Lehkosuos ledning funnit balansen i tillvaron och har två raka segrar i bagaget; 3-0 mot FC Haka (Finska Cupen) och 2-0 mot VPS. IFK har hittills under sina nio säsonger tagit poäng av HJK i Helsingfors men än så länge aldrig vunnit, trots ett ofta massivt stöd från ditresta ålänningar. Ni minns väl fjolårets grönvita supportertåg som tog hela huvudstaden med storm! För Pekka Lyyski likväl som för resten av laget handlar det alltså om att kunna kruxa i ytterligare en ruta på ”att-göra-listan”, fixa seger mot HJK på deras hemmaplan!

Att Mika Lehkosuo tagit över efter Sixten Boström syns i mästarklubbens spel. Enligt Pekka Lyyski har det skett ”små förändringar, särskilt i det offensiva spelet”.Det råder inga tvivel om att HJK har Finlands bredaste trupp och största budget, tre gånger större än IFK:s. Ändå är det sist och slutligen på planen som matcherna avgörs.”De bär såklart favoritskapet till ligasegern men vi har alla möjligheter att utmana dem”, säger Lyyski som inte vill dra för snabba slutsatser kring hur matchen kommer att utvecklas.”Det är för tidigt på säsongen än för att man ska kunna säga hur lagen kommer att spela. Alla prövar sig lite fram än så länge men lyckas vi bara få vårt eget passningsspel att löpa kan vi ställa till det rejält även för HJK.”

Av de som inte deltog i söndagens match borde åtminstone Jani Lyyski och Tommy Wirtanen vara spelklara på nytt medan det för Diego Assis del ser mer osäkert ut.

Matchen börjar 18.30 på torsdag och kan ses i direktsändning på Veikkaus TV

Bilderna är från fjolårets drabbning