Inför IFK- FC Inter onsdag kl. 18.30

Inför matchen mot Inter i Åbo skrev jag att den omgången och denna var lite riktgivande då många lag som låg nära varandra i tabellen möttes. Så mycket hände inte i tabellen då HJK och KuPS, SJK och Haka samt Ilves och HIFK alla kryssade. TPS lyckade slå RoPS borta och överlämnade jumboplatsen till de sistnämnda. IFK höll med sitt sena straffmål att sälla sig till de kryssande lagen och att få med sig en pinne från Åbo. Men Furuholm stäckte den drömmen med sitt 101 mål i Interdressen, sitt andra för matchen och redan 6 gjorda i år. Sanningen att säga hade ett kryss varit lite orättvist, så klart dominerade Inter spelet även om IFK stundtals var offensivt farliga.

Resultatet pekar på ett lite intressant fenomen i årets liga. Sammantaget har det gjorts ett hundratal mål på de första 6 omgångarna i årets liga - de för publiken lite tråkiga 0-0 matcherna är få. Lagen är dock ojämna i detta hänseende.

Vi har nämligen fyra lag, de i tabelltoppen, Inter, KuPS, HJK, Honka, som snittar på klart under ett insläppt mål per match.  De snittar även på över två gjorda mål per match. Samtidigt har vi en, fyrväppling, Ilves, IFK, TPS, RoPS som snittar på cirka 2 insläppta per match. Ett par av dessa presterar hyfsat bra framåt, Ilves och IFK med gjorda 9 respektive 8 mål, - men defensiven håller inte. Lite tillspetsat menar jag att årets liga bjudit på anfallsglad fotboll fast det för vissa lag skett på bekostnad av försvarsspelet. HIFKs nya tränarstab reagerade på detta i matchen mot IFK där den höga pressen ersattes av ett lågt liggande, tätt försvar förenat med snabba kontringar. Dessa ”parkera bussen”- försvar har vi dock hittills sett lite av i år men jag har en aning om att vissa lag kommer att gå lite i denna riktning. Det som talar emot detta är att man ju numera får 3 poäng för seger. Då en vinst i tiderna gav bara 2 poäng så var ett tillkrigat kryss och en pinne klart mera värt. Ergo; med tyngdpunkt bara på försvar och en lång rad kryss når man idag inte framgång.

Detta gäller även IFK och dagens match. Visst önskar vi alla, såsom Tarik sagt på Veikkausliigas hemsida, ett bättre och tätare försvar. Men måtte detta inte ske helt på bekostnad av det stundtals glimrande anfallsspel som våra killar presterat. I mina ögon ligger nyckeln till framgång, både ikväll och längre fram, i att våra IFK-killar har det inpräntat i skallen, i benen ja hela sitt väsen att rädslan för en förlust aldrig ger framgång. Vill och våga vinna är inställningen som jag hoppas och tror att dominerar kvällens och årets IFK. Då även vi i publiken har denna inställning så finns det alla förutsättningar att IFK nu bärgar säsongens första hemmaseger. Omvända siffror från Åbo, 2-1 till IFK?!

/Göran Djupsund