Inför IFK- FC Lahti onsdag 18.30

Många små framsteg blir till sist ett stort

Hemligheten bakom ett lyckligt liv eller ett bra fotbollslag är egentligen inga konstigheter. Det handlar om att varje dag försöka lite hårdare och gärna lite bättre än dagen innan. Målet är ständig utveckling samtidigt som man ska njuta av själva vägen som i allt väsentligt är själva målet med det hela. Det handlar om förbättringar snarare än perfektion, progress rather than perfection.

När FC Lahti kommer på besök till Wiklöf Holding Arena på onsdag är det till ett möte mellan i stort sett två identiska lag. Båda har spelat 12 matcher och båda har samlat ihop 17 poäng. Dessutom är medellängden på spelarna exakt samma – 181,6 cm. Medelåldern är i stort sett lika – 23,6 (IFK) mot 23,9 (FC Lahti).

Ändå måste jag lyfta fram IFK som förhandsfavorit vilket spelbolagen helt har missat, de tycks dennas gång helt ha kopierat varandra och tycker varken det ena eller det andra, snarare tvärtom. Men eftersom skillnaderna finns i nyanserna måste man gå på djupet. FC Lahti har förvisso lika många poäng som IFK men de har också färre segrar och fler oavgjorda och det är en gammal sanning; det enda som skiljer oavgjort från förlust är stavningen. Ingen som tävlar är egentligen nöjd med ett kryss även om det i stundens hetta kan kännas bättre än en förlust.

FC Lahti har segat sig till sina sjutton poäng medan IFK har kämpat sig till sina och där finns hela skillnaden och det som gör att IFK med all sannolikhet tänker läxa upp sina gäster på onsdag. I detta resonemang har jag inte riktigt stöd i historien. De två senaste matcherna i ligan mellan IFK och FC Lahti har slutat med uddamålsförlust för hemmalaget. 0-1 båda gånger. I cupen 2019, under en annan tid och andra förhållanden, avfärdade IFK sina gäster med klara 3-1 vilket väl vore ett lämpligt och ganska troligt resultat även denna gång.

FC Lahti kommer till match med två raka 2-2-matcher i ryggen, mot FC Haka och FC Inter. Före det blev det stryk med just 3-1 i Tammerfors mot Ilves. Av historien kan man eventuellt lära sig någonting ibland men i fotboll betyder den faktiskt och precis ingenting.

För IFK:s vidkommande får vi konstatera att senaste matchen på bortaplan mot HJK kanske inte direkt stärkte självförtroendet, 6-1-smällar gör ju sällan det.

Eller?

Jag tror egentligen precis tvärtom, ska man förlora är det lika bra att göra det ordentligt och om 6-1 betyder något är det antagligen att det inte räcker att bara ställa in skorna på planen, även spelarna måste följa med och i sitt bagage bära inte bara taktik och strategi. Det krävs också massor av hjärta och den kraft som inte ger sig, whatsoever, förrän matchen är slut.

Jag ställer min tillit till tränaren Lukas Syberyjski och tror att han, i likhet med spelarna, lärde sig något av HJK-matchen. Annars vore ju allt förgäves och det tror jag går direkt mot det Syberyjski så tålmodigt och tydligt kommunicerat i årets liga som för övrigt bjudit på några extremt spännande och underhållande fotbollsmatcher.

Någon hävdade, vet inte om det är sant men i vart fall sannolikt, att IFK under spelade tolv matcher inte börjat en enda match på samma sätt. Jag tolkar det som en hyllning till livet och framtiden, liksom ingen dag är den andra lik ska ett fotbollslag heller aldrig bli statiskt. Att stanna upp är exakt samma sak som att kapitulera och det gör vi aldrig.

Forza IFK.

// Jörgen Pettersson

Till vardags är Jörgen Pettersson ordförande i Ålands lagtings finans- och näringsutskott. Där planeras för tillväxt, sparsamhet och framtidstro. Likheterna med fotboll är alltså många. Målet är att alltid, oavsett, bli lite bättre än dagen innan.