Inför IFK- FC Lahti tisdag 23.5

Allt tyder på att årets Veikkausliiga blir en superjämn historia. Alla kan slå alla och även om HJK eventuellt har ryckt till sig ett litet försprång återstår massor innan vi vet hur det gick. För IFK Mariehamns vidkommande har vi kanske fått nog av 1-1 matcher (sådana gör faktiskt ingen riktigt glad) för ett tag men det finns också skäl att blicka tillbaka ett år. Då hade grönvitt gjort bara fem mål på de sju första matcherna. Vi hade i och för sig fyra segrar men tre av dem var 1-0-vinster. Det sägs ofta men tål att upprepas. Marginalerna i ligafotbollen är små, på gränsen till mikroskopiska och receptet till ena dagens seger kan vara vägen till nästa förlust.

I fjol var IFK:s styrka lagbygget och en mental spänst som gjorde stor skillnad. Den finns såklart där även i år men har inte ännu nått full styrka. Det gör den snart är min övertygelse. På de sju matcher vi hittills sett har laget både lyckats och inte lyckats. Vi har producerat tolv mål mot fem i fjol. Trots det har vi i dag tio poäng mot fjorton i fjol, det är tjusningen med fotbollen; allt är oförutsägbart.

Men nog om i fjol. I dag är det FC Lahti som väntar.

Vi är inne i en intensiv matchperiod. Laget har knappt hunnit från fredagens 1-1 match mot Helsingfors IFK innan det är dags igen. Kvällens motstånd utgörs av FC Lahti som inlett årets liga med två segrar, tre oavgjorda och två förluster. Senaste matchen slutade med förlust på hemmaplan mot KuPS i en match som alla var väldigt besvikna på efteråt.

Mittfältaren Aleksi Paananen slog fast att det finns stort utrymme för förbättringar inför IFK-matchen.

– Ingen kan vara nöjd med det här resultatet och prestationen. Vi var alla dåliga.

Fjolårets möten mellan lagen slutade med två IFK-segrar och en oavgjord. Grönvitt vann hemma med klara 3-0 för nästan exakt ett år sedan.

Bland spelarna i FC Lahti att hålla extra koll på kan nämnas Mikko Kuningas som är livsfarlig på frisparkar och anfallaren Stevio som backarna aldrig får glömma. FC Lahti har annars ett väldigt nytt lag efter fjolårssäsongen då trotjänare som Rafael slutade tillsammans med Tomi Maanoja, Duarte Tammilehto och Jani Tanska. Istället kom nyförvärv som Hendrik Helmke och Pavel Nazimov in i truppen som leds av Tomi Korkeakunnas. FC Lahtis fjolårsstjärna och framtidslöfte Jasse Tuominen, 21, spelar inte med laget i år sedan han strax inför säsongen gjorde klart med ett treårigt avtal med den vitryska storklubben FK Bate Borisov.

IFK har som bekant hållit större delen av laget intakt och även fått in friska fläktar som Robbin Sellin och Luckymore Mkosana som faktiskt redan vänt några matcher efter han gjort entré på plan. Lägg sedan till en allt målhungrigare Aleksei Kangaskolkka som på egen hand gjort fem mål redan nu. I senaste uppgörelsen mot Helsingfors IFK lämnade Gabriel Petrovic ett litet tomrum med sin frånvaro men han tränade i söndags och tycks färdig för match igen.

Fotboll vinner man tillsammans och man gör det långsiktigt. Jag tror att vi kommer att se tydligare självförtroende och roligare fotboll i takt med att säsongen framskrider. I dag är en bra dag att börja den resan och allt tyder på att vi vinner med 3-0; precis som i fjol!

Avspark på Wiklöf Holding Arena i morgon tisdag kl 18.30 på Wiklöf Holding Arena.

// Jörgen Pettersson