Inför IFK-HJK tisdag 18.00

Dagens motståndare är HJK, laget som alla vill slå... Klubben har ett ärofullt förflutet, redan 1911 tog de sitt första mästerskap.  -Året innan Finland gick till bronsmatch i OS. En glanstid hade Klubi på 60-talet, då Kai Pahlman roade publiken med dribblingar och bananskruvar. Om han inte haft sin karriär som musiker samtidigt, kunde han gått in i vilket europeiskt storlag som helst. När han stack mot Stadion med killarna kunde han hålla bollen i luften hela vägen, hemifrån Vallgård!
I slutet av 70-talet kom HJK:s nästa golden generation, med liraren Pasi Rautiainen och centertanken Jallu Rantanen, Iso Vaalee. -Den stora ljusa. Det var han som dundrade in Finlands 1-1 mot England. Peter Shilton tackade Den Högste, att inte den bollen träffade honom! 
Gänget som gick långt i Champions League tjugo år senare är Klubis tredje stora stolthet... Det var en het höst, med oförglömliga matcher. Lehkosuo slog inlägget på Olympiastadion, mot Benfica. Mika Kottila språngskallade in 2-0, och rusade fram till läktaren och bugade sig. Då var vi i Finland med bland dom stora pojkarna! Till sista matchen satte PSV in en ny kille, Ruud van Nistelrooy, som lyckades med allt den dagen. Annars skulle HJK ha varit i kvartsfinal.
IFK:s matcher mot HJK har alltid varit speciella. Vi har aldrig lyckats slå dem i Helsingfors. Men hemma i Mariehamn har det lyckats. -Och en gång i Eckeröhallen, då Tommy Wirtanen rundade hela Klubis vänsterflank i en fantastisk rusch, och nätade!
Årets upplaga av HJK har hittills inte fått till det, som man väntat sig. Under Mika Lehkosuos ledning var spelet försiktigt, med hundra passningar i sidled. 
Nu har Toni Koskela tagit över rodret, men i den senaste matchen, hemma mot Honka, var det uddlöst framåt. Så blev det också förlust med 0-1. 
De som IFK får se upp med är vår gamla nemesis, högerbacken Nikolai Alho, som är evigt offensiv. Han har sänkt oss förut. Lassi Lappalainen hade en fin framspelning i Finlands kvalmatch mot Liechtenstein, och Sebastian Dahlström dirigerar på mitten. Det är han som har Platini-rollen. -Fast det är kanske ingen merit, i dagens läge...  Mittbackarna Obilor och O´Shaugnessy är värdiga motståndare. Där har vår Totti Mboma tuffa pojkar att tampas med!
Vi hälsar Klubi välkomna till Mariehamn. IFK ska försöka ta revansch efter cupfinalen och HJK ska försöka visa vem som är landets största klubb. Det här blir fotbollsfest! Som alltid, mot HJK! 

Avspark på Wiklöf Holding Arena tisdag kl 18.00. Observera tiden!

Kjell Andersen har sjungit i klacken så länge den funnits. Numera är han stationerad i Helsingfors, -men hjärtat finns på kobben!

//Kjell Andersen