Inför IFK - IIlves 23.9.2020

Kampen om övre slutspelsserien lever i allra högsta grad och nu möts två väldigt lika lag som båda jagar tre poäng för att ta sig närmare toppen. Skrev jag “två väldigt lika lag”? Ja, det gjorde jag och då syftar jag på statistiken. Inför onsdagens match på Wiklöf Holding Arena ligger Ilves på åttonde plats medan IFK ligger på sjunde plats, båda har dock samma poäng - nämligen 20. IFK Mariehamn har vunnit fem matcher, spelat fem oavgjorda och förlorat fem av de 15 matcher som inför denna match spelats i Veikkausliiga. Ilves då? De har samma facit, fem vinster, fem oavgjorda och fem förluster. Till och med gällande målskillnad har både IFK och Ilves gjort två färre mål än vad de båda har släppt in. IFK något målgladare än Ilves som dock släppt in färre.

Tittar vi istället på formen för respektive lag, som i detta fall får räknas som poängsaldo på de fem senaste matcherna, är det knapp fördel Ilves som har skrapat ihop sju poäng på de fem senaste matcherna. IFK har tagit sex poäng på de senaste fem matcherna.

Okej, vi kan konstatera att det är jämnt inför matchen om vi stirrar blint på statistiken men som vi alla vet vinner inte statistiken några matcher åt oss. Vad är det då som vinner matcher? Kanske det är så enkelt som den legendariske Sir Alex Ferguson lär ha sagt, nämligen “Om du har bollen och undrar vad du ska göra med den, skjut den i mål så diskuterar vi saken senare”. En annan kanske säger att det handlar om att göra fler mål än motståndaren. Båda har väl antagligen rätt på sitt sätt.

Det finns som tur är människor som har forskat i frågan. Tyskarna Daniel Weimar och Pamela Wicker har nämligen skrivit artikeln “Moneyball Revisited: Effort and Team Performance in Professional Soccer”. I artikeln sammanfattar de båda forskarna sina resultat av 757 matcher under tre säsonger i Bundesliga. Följande slutsatser landade Weimar och Wicker i (kortfattat):

Om ett lag ökar sin genomsnittliga löpdistans per match med en kilometer relativt sin motståndare så ökar detta lags sannolikhet att vinna matchen med 26-28%.
Ett lag som genomför tio högintensiva löpningar per match fler än motståndaren, med vilket avses löpningar snabbare än 20 km i timmen, ökar sin chans att vinna matchen med 4%.
Ett hemmalag som lägger ner lika mycket ansträngning i löpdistans som sin motståndare har 46% chans att vinna matchen, samtidigt som ett bortalag i samma situation bara har 30% chans att vinna samma match.
Sannolikheten att vinna en fotbollsmatch för ett bortalag ökar när de vinner fler tacklingar än sin motståndare.

Det betyder för mig således att om vi ska springer mer än Ilves, springer snabbare än Ilves och är mer aggressiva gällande tacklingar - fler vunna tacklingar än Ilves, så ska det innebära att vi ökat vår sannolikhet för att vinna matchen mot Ilves. Man kan också välja att ignorera vad forskarna kommit fram till. Dock tror jag att det är fel väg att gå i dagens fotbollsvärld. Fotbollen blir enligt min mening, mer och mer komplex, spelarna blir bättre och bättre, tränarna utvecklas - vilket ställer högre krav på ett lag på toppnivå för att klara av att vinna matcher.

Det brukar sägas att det ofta är marginalerna som avgör en fotbollsmatch, vilket även jag tror. Skulle inte då du vilja att ditt lag gjort allt vad de kan för att öka sannolikheten för att marginalerna är på rätt sida när det väl ska avgöras? Det vill jag och det är jag övertygad om att IFK har jobbat på sen tidigt på försäsongen. På onsdag mot Ilves tror jag således att marginalerna kommer att vara på vår sida och vi vinner med största sannolikhet matchen med tre mål mot två eftersom vi sprang mer, sprang snabbare och vann fler tacklingar. Möjligen hör vi även Jarkko Wiss konstatera att marginalerna inte var på Ilves sida denna onsdagkväll. Då vet ni vem som sitter och myser.

/Lasse Danielsson