Inför IFK-KuPS

Trygghet och mod i starkt IFK

Det kan inte ha undgått någon med vilket lugn IFK Mariehamn möter sina motståndare i årets liga. I takt med att segrarna radat upp sig har känslan av trygghet och god stämning vuxit. IFK har inför onsdagens match, som startar kl 18:30 på WHA, nio raka matcher utan förlust; sju segrar och två kryss.

IFK möter KuPS med elva gjorda mål och bara tre insläppta. De sex senaste matcherna har Walter Viitala hållit nollan!

Efter den senaste bortamatchen mot Helsingfors IFK då Diego Assis snurrade upp hela backlinjen och sedan dunkade upp bollen i krysset, vilket blev segermålet, är den inhemska pressen fylld av lovord. IFK-tränarna Peter Lundberg, Daniel Norrmén och Kari Virtanen hyllas för att man lyckats göra lagets försvar till ligans bästa och skapa ett toppeffektivt anfall med Dever Orgill och Diego Assis längst fram. Dever Orgill lyfter i en intervju med Ilta-Sanomat sin vänskap med Assis och deras familjer, de umgås mycket på fritiden. Kärlek, respekt och hårt arbete sammansvetsar.

Backklippan och lagkaptenen Jani Lyyski sammanfattar det hela på ett utmärkt vis i Hufvudstadsbladet:

”Om jag ska vara helt ärlig, så struntar jag i var vi ligger i tabellen. Vi tar det dag för dag och har kul. Det viktiga är att vi vågar spela fotboll”, säger Lyyski och tillägger:

”Vi har elva gubbar som vill offra sig för laget. Ibland är det inte svårare. Vi har också mycket skratt och skoj i laget. Det är stora leenden och en skön stämning i omklädningsrummet.”

Tränaren Peter Lundberg fyller på:

”Fotboll är komplext, men när man får allt att stämma kan det bli så här. Vi visste att vi har kapacitet till vad som helst. Våra rutinerade killar har dessutom spelat strålande.”

KuPS lyfter ”lång resa”

Bortalaget KuPS är från Kuopio och har spelat i Veikkausliiga sedan 2008. Klubben bildades år 1923 och har sedan dess blivit finländska ligamästare fem gånger. Just nu är laget fyra i tabellen med fyra segrar och fyra förluster samt en oavgjord. Laget har gjort elva mål och släppt in tio. Bland spelarna som IFK bör se upp för finns till exempel Mika Ääritalo, 30, mittfältaren Urho Nissilä, 20, och mittfältaren och landslagsmannen Petteri Pennanen, 25 – alla spelare kapabla att avgöra matcher.

KuPS verkar dessutom fokusera på problemen inför resan till Mariehamn. På sin hemsida konstaterar klubben att resan pågår i tre dagar, avresa tisdag morgon, match onsdag kväll och hem på torsdag… Dessutom lyfts IFK fram som ligatvåa och regerande cupmästare. Tonen är att såväl matchen som resan blir svåra och det är ju en bra början för grönvitt!

Avspark ikväll, onsdag, kl 18:30 på Wiklöf Holding Arena.

Välkomna!