Inför IFK - KuPS

Matcherna duggar tätt i Veikkausliiga för tillfället och nu är det återigen dags för kamp för våra grönvita kämpar. Denna gång är det KuPS från Kuopio som står för motståndet. KuPS som förra året spelade hem guldet i Veikkausliiga och som så sent som i torsdagskväll vann över de litauiska mästarna FK Sūduva med 2-0 i Europa Leagues tredje kvalrunda. För KuPS fortsätter äventyret med en direkt avgörande match mot CFR Cluj från Rumänien om vem som tar sig vidare till finrummet och gruppspelet för Europa League. Det är bara att önska KuPS lycka till i kvalet! Förhoppningsvis kan de besegra Cluj och ta sig hela vägen till gruppspelet, vilket självklart skulle vara oerhört värdefullt för KuPS men även för Veikkausliiga och hela fotbolls-Finland. Kvällens motståndare går även starkt i Veikkausliiga med endast en förlust på de hittills 15 spelade matcherna och parkerar för tillfället på en andraplats med två matcher mindre spelade än serieledande HJK som leder med en poängs avstånd.

KuPS har vind i seglen och har gjort det riktigt bra hittills. Självförtroendet torde kunna vara på höga nivåer i truppen som med något trötta ben reser till Åland för att möta hela Ålands fotbollslag - IFK Mariehamn.

För IFK väntar ett tufft motstånd, den saken är klar. Inför föregående match mot Ilves valde jag att fokusera på de fysiska aspekterna inom fotbollen som självfallet är ytterst viktiga och grundläggande för att öka kompetensen och resurserna som fotbollsspelare. Inför dagens match fokuserar jag på en annan enligt mig viktig faktor för att bli ditt (och därigenom lagets) bästa jag.

Jag tror nämligen att de mentala faktorerna kommer att spela en viktig roll i kvällens match. Min övertygelse är att de som hanterar dessa mer framgångsrikt än sin motståndare sätter sig i en bättre position i kampen om poängen. Sedan en längre tid tillbaka har de mentala faktorerna fått större uppmärksamhet inom idrotten och det är även numer vedertaget att de påverkar samt förklarar en idrottares prestationer. Det är exakt här jag tror att vi kan överraska ett spelskickligt KuPS som genom deras framgångar i Europa League riskerar att sväva på små moln självförtroendemässigt. IFK kommer med en revanschlust från förlustmatchen mot Ilves och vill göra allt i sin makt för att ta en vinst. Hur väl lyckas lagen med sin mentala laddning och tro på sin egen förmåga inför kvällens match? Hur väl lyckas de sedan att omsätta det till prestationer? Hur väl lyckas vi i publiken mentalt ladda om och göra vad vi kan för att stötta vårt IFK?

Jag väljer att fokusera på det jag kan påverka mest. Hur de båda lagen laddar mentalt inför matchen är utanför min påverkan. Däremot kan jag helt och hållet påverka hur väl jag själv lyckas ladda mentalt och fokusera på att stötta IFK till att vara “sitt bästa jag”. I medgång är det lättare att applådera, lättare att ropa en uppmuntrande fras från läktaren, lättare att förlåta ett misstag samt lättare att gå in med en positiv inställning till nästa match. Det är i stunder av motgång som du och jag i publiken sätts på prov på riktigt och det är även då våra spelare behöver oss som mest. Alltså när vi på läktaren lider som mest behöver laget oss även som mest. Det är en ordentlig prövning vi sätts på men jag tror att vi kan klara det. Spelarna tycker att stödet från publiken är oerhört viktigt och att de ger - just det - en mental boost. Hur skulle det vara om vi alla ikväll går in med en positiv inställning direkt från början och gör allt vad vi kan för att ge våra spelare en mental boost? Jag tror att det skulle kunna vara skillnaden som gör skillnaden.

Tänk er följande scenario; KuPS glider in på Wiklöf Holding Arena fulla av självförtroende och av bara farten gör de 0-1 genom ett individuellt misstag från en av våra. Då väljer du och jag att ge vårt fulla stöd till att visa vår tro på att vi kommer att vända matchen. Spelarna hör att vi tror att de kan vända det. Vi är skillnaden som är skillnaden och det kommer en kvittering till 1-1. Vi skruvar upp vår tro på vändning och volym ytterligare en nivå till sista delen av matchen och våra hjältar avgör i slutminuterna med ett underbart 2-1-mål. Efter matchen när spelarna tackar oss för stödet går både du och jag hem nöjda med att vi kunde bidra till att vårt lag fick tre poäng.

/ Lasse Danielsson