Inför IFK-KuPS måndag 14.8

Nu krävs vinnartänk av Hela Ålands lag

Det blåser mindre om man står i lä. Det är möjligen en av de viktigaste ”lärdomarna” av årets friska på gränsen till tuffa sommar. Samma sak gäller i fotboll. När allt går bra ljuder hejaropen högt och framtidstron är stark. Så ska det vara, det är såklart roligare att vinna än att förlora.
Ändå kan jag inte släppa tanken på att det egentligen är förlusterna som definierar människan och laget; eller snarare de lärdomar man drar av förluster. Det är precis när det blåser som snålast som gemenskapen är som viktigast och möjligheterna är som störst.
Årets säsong har inte riktigt liknat fjolårets. Man får gå tillbaka till den 27 juni när IFK Mariehamn senast vann en match i årets liga.
Det var på Wiklöf Holding Arena och vi krossade FC Inter med 5-0. Sedan dess har det gått troll i bollen och IFK har haft stora problem med att hitta tillbaka till vinnarskapet, alltså den oängslighet som ledde till fjolårets ligaguld. Trots att något konkret egentligen inte hänt. Vi har i stort sett samma manskap (numera med förstärkning av Filip Hlupik) och vi kan lika mycket och vi är minst lika bra tränade. Ändå har vi svårt att träffa målet. På sex matcher har grönvitt samlat bara fyra poäng, fyra oavgjorda och två förluster. Läget är alltså utmanande men långt ifrån hopplöst – tack vare trepoängsystemet krävs inte så många segrar för att göra skillnad i den tajta tabellen. IFK ligger i dag på en åttondeplacering men har bara sex poäng upp till tredjeplatsen.
Det är nu vikten av att hitta tillbaka till vinnarskapet är större än någonsin. Det är inget IFK kan köpa sig ur eller taktikera kring. Nu handlar det bara om en enda sak; att gå ut på Wiklöf Holding Arena och bestämma sig för att vad som än händer dra det sista strået. Det är det som vinnare gör. Man krigar. Eller som IFK-ikonen Olle Fonsell brukar uttrycka det: ”Inte ett grässtrå ska vara outforskat när matchen är över.”
Min förhoppning är att vi på läktaren ska hjälpa till i detta arbete. Vår skyldighet är att se möjligheterna och vi måste hjälpa till att spelarna på plan inser att de inte bara för sin egen kamp utan allas. Är man hela Ålands lag är det något som förpliktigar. Det är aldrig enkelt att komma som ligasegrare till nästa säsong, det är alltid uppföljningen som är svårast på samma sätt som en rockstjärnas andra platta alltid är mest utmanande.
Jag tror att botten nu är nådd och att vi från och med i dag får se en nytändning i Grönvitt som kan leda hur långt som helst – igen. Årets liga är rekordjämn och det återstå exakt tolv matcher att spela om. Det är trettiosex teoretiska poäng vilka gör en väldig skillnad när ligan är över.
Mot den här bakgrunden är det viktigt att inte grotta ner sig i de missade chanserna utan att ständigt se öppningarna. Förhoppningsvis kommer vändningen i dag då tredjeplacerade KuPS kommer till Mariehamn. Fast enkelt blir det inte. KuPS kommer till Wiklöf Holding Arena med en 3-0 seger i ryggen mot RoPS, samma lag som IFK föll mot med 3-0 så sent som i torsdags. Samma dag besegrade KuPS även JJK med 1-0.
KuPS tränas av Jani Honkavaara som tidigare tagit upp Helsingfors IFK till ligan år 2014. Honkavaara skrev på för KuPS i fjol höstas och hans kontrakt förlängdes nyligen av klubbens ledning. Han verkar nöjd med jobbet:
”Här finns en fin arbetsmiljö och man litar på mig. Viljan att fortsätta var ömsesidig. Jag njuter av varje minut”, säger Honkavaara på klubbens hemsida.
Ska man tro tabellen är det KuPS som bär favoritskapet. Följer man den inre tron är det i dag vändningen kommer. Jag föredrar att tro på känslan. Stå upp för vårt IFK, det är nu vinnarskap prövas!

Matchstart måndag 14 augusti kl 18.30 på Wiklöf Holding Arena.

// Jörgen Pettersson