Inför IFK-KuPS onsdag 19.00

Nu går vi för tre poäng!

Ny hemmamatch redan? Vi spelade ju i söndags tänker många av oss... I det här skedet är det visserligen bra för både spelarna och publiken att Grönvitt får ny chans att ta första trepoängaren på Wiklöf Holding Arena som blir bara bättre och bättre. Dock är spelprogrammet 2018 upplagt så att IFK nu för för första gången får känna på hur det är att ha haft bara två vilodagar mellan match, medan dagens motståndare KuPS haft tre vilodagar sedan lagets senaste match mot HJK i lördags. Vikten av att lägga upp serieprogrammet så att det alltid finns minst tre vilodagar mellan matcherna har betonats av oss i IFK:s organisation, senast vid ligans s.k. kick-off tillställning i Helsingfors 4.4.
I längden får publiken se en attraktivare fotboll och skaderiskerna minskar om spelprogrammet läggs upp med första prioritering att det bör vara minst tre dagar mellan vare match, detta finns även vetenskapligt bevisat via en undersökning gällande 27.000 spelare. Dock är det ibland så att i de större klubbarna finns det ekonomiska intressen som ibland går före i prioritetsordning när spelprogrammet spikas. Detta dilemma diskuterades på Veikkausligans styrelsemöte i tisdags, där jag deltog som IFK:s representant, och det finns hopp om att saken korrigeras i nästa års spelprogram.

Detta nu inledningsvis inte sagt som någon bortförklaring på förhand varför dagens hemmamatch mot KuPS blir ytterligare en utmaning. Vi möter ett lag som efter en trög inledning i lördags blev det första lag i år som snodde alla tre poängen av regerande mästarna HJK, dessutom på deras hemmaplan!  KuPS inledde säsongen hemma mot Honka och fick nöja sig med 1-1,  förlorade 1-2 mot Ilves (matchen flyttad till Helsingfors) och åkte sedan på en ytterst snöplig hemmaförlust i Kuopio mot RoPS, där matchens enda mål gjordes i 94:e matchminuten. Sedan lossnade allt för KuPS och man gjorde en i det närmaste perfekt match i Helsingfors, där man faktiskt lyckades ta udden ur HJK:s spel, och unge hungrige anfallaren Ilmari Niskanen kunde i 81:a minuten rusa fram och nita matchen med ett snyggt volleyskott. Tränaren Jani Honkavaara, som är en av de verkliga gentlemanna-tränarna i ligan, kunde inte dölja sin spontana glädje över vilken match hans mannar gjorde.

Det är bara att hoppas på att KuPS ännu mentalt "svävar på moln" efter den matchen, dock tror jag att  tränaren Jani Honkavaara återgått till sitt sedvanliga lugn, och inte gör ett sånt misstag när han ska peppa sitt lag till en ny toppinsats. I dagens match får publiken även se en egyptisk landslagsman, Abdalla Ei Said, på planen. KuPS lyckades göra denna intressanta värvning alldeles nyligen, men får dock finna sig i att bli av med honom till Egyptens landslag under sommarens fotbolls-VM i Ryssland.  El Said gjorde sin Veikkausliga-debut i matchen mot Ilves, gjorde fulla 90 minuter, och verka bli bara bättre och bättre, så honom får Grönvitt se upp med idag. Enligt tränaren Honkavaara är en av hans styrkor att hålla i boll på små ytor, så han lär ju knappast vantrivas på WHA.
WHA:s små ytor är det mycket prat om när man följer med tv-intervjuer från matcherna, och vissa går så långt att man säger att planens litenhet gör att det i princip uppstår farliga situationer genast efter mittlinjen. Kanske aningen överdrivet och ett sätt av motståndarna att gardera, men ändå är det ju något som Grönvitt regelbundet borde kunna vända mera till fördel än nackdel, trots att många av motståndarna besökt WHA ganska ofta.  Ett av de lagen är KuPS, och oroväckande ofta har Kuopio-borna varit iväg med poäng från WHA.  Guldåret 2016 vill jag minnas att KuPS var det enda lag Grönvitt inte tog poäng av, men det året slutade ju bra ändå. 

Som IFK-tränaren Peter Lundberg konstaterade i söndags finns det inte längre någon guld-spray som man bara sprejar på spelarna, utan Grönvitt måste fortsätta jobba hårt med både försvar och anfall för att få det att lossna riktigt.  För visst är det ju det vi väntar på, eftersom det känns som vi i år har ett lag med potential och jävlar anamma-anda, det såg vi i HJK-matchen. Dock är samspel och trygghet i spelet inte något som föds av sig självt, och det fasta situationerna VPS gjorde mål på i söndags grämer och där bör laget se sig i spegeln, och i stället hitta tillbaka till det fasta situationerna som egen styrka. Förhoppningsvis kan vi dra nytta av att KuPS spelat bara på konstgräs hittills i sina matcher. Kan den oslipade diamanten Julio Fernandes hitta sitt "Eckeröhall-spel" och bjuda publiken på läckerheter som får t.o.m erfarne El Said och de andra i KuPS att se stillastående ut, det är något förlösande vi nu behöver. Börjar Aleksei "Allu" Kangaskolkka nu rulla in bollarna på löpande band,  i kombination med fortsatt gedigna insatser av arbetshästarna Tatomirovic, Mäkinen, Murnane, Sid m.fl,  då borde det finnas förutsättningar för en värmande kväll på WHA.

Sverker Skogberg, viceordförande i IFK Mariehamn Ab och representant i ligastyrelsen.