Inför IFK Mariehamn- AC Oulu

Säsongens längsta resa stundar för bortalaget från Uleåborg i helgen när det vankas ligafotboll i Mariehamn igen, då den fjärde omgången i årets upplaga av Veikkausliiga ska spelas.

Det gemensamma som båda lagen går in med till matchen är att de jagar sin första ligaseger för säsongen 2022. Oulu har likt grönvitt spelat tre väldigt jämna matcher. Två kryss (VPS och Ilves) och en förlust (1-2 mot Inter). Snöpligt nog för Oulus del så tappade man sin ledning senast på hemmaplan mot Ilves med matchens sista spark. Den matchen spelades på Elisa Stadion i Vasa, då deras egna hemmaborg Raatti Stadion inte var tillgänglig för spel. 

IFKs senaste match hemma mot FC Honka blev som väntat en tuff uppgift. Honka skruvade upp tempot direkt från start och var det bättre laget matchen igenom, men tack vare Robins Sids fina mål och ett par lysande räddningar av Elmo Henriksson så lyckades ett hårt kämpande Grönvittt knipa åt sig en poäng.

- Idag sitter jag här och är nöjd med oavgjort. I de två tidigare matcherna har jag inte varit det, då har vi varit det bättre laget, sade Daniel Norrmén på presskonferensen efter matchen mot Esbo-laget.

AC Oulu har inlett säsongen aningen bättre än ifjol, då man startade säsongen 2021 med tre klara förluster. En av dem spelades just mot IFK på Wiklöf Holding Arena. IFK vann mötet med 3-1 efter att man dödat matchen genom att göra tre mål inom loppet av fyra minuter i den första halvleken.

Förra veckan presenterade AC Oulu ett spännande nyförvärv i form av Enoch Banza. Den offensiva yttern är inlånade från Raufoss IL som spelar i Norges motsvarighet till Finlands Ykkönen. Redan vid en ålder av 16-17 år förutspåddes han att bli en ny finsk landslagsman då han spelade för Klubi 04, men av flera anledningar har han inte fått den utvecklingen som man hade hoppats på. Det kommer bli spännande att se ifall den idag 22-åriga Enoch får fart på karriären igen efter att ha haft några tunga år bakom sig.

Jämför man fjolårets Oulu med årets så kan man se en del förändringar i truppen. Hela 15 stycken spelare har lämnat ”Laivastonsiniset”, till exempel Yann Fillion (IFK Mariehamn), Sergei Eremenko (HIFK), Roger ”Ruxi” Bonet (FC Inter). Trots en del tunga tapp så har man fått in några nya spännande namn. Mittfältsgeneralen Moshtagh Yaghoubi behöver ingen närmre presentation, dock oklart om han är med på söndag då han missat de två senaste ligamatcherna. Deras nya målvakt Calum Ward är ett nyförvärv som jag tycker man borde hålla ett extra öga på under säsongens gång. Den unge engelsmannen som har ett förflutet i AFC Bournemouths akademi gjorde en bra säsong för HIFK ifjol och var en stor bidragande orsak till deras framgång.

Varför har inte målen trillat in?

Jämfört med ifjol så har defensiven blivit betydligt mer stabilare och det har resulterat i enbart två insläppta mål hittills. Försöker man spela in ett bra och stabilt försvarspel så kan den offensiva produkten bli lidande. Därför gäller det nu att sakta men säkert hitta en balansgång mellan defensiven och offensiven.

Får vi se målskyttet komma igång ordentligt på söndag?

Ja, jag tror det. Dé är återigen tillgänglig efter sin avstängning och jag tror att brassen kan tränga sig igenom Oulus något långsamma mittbackspar Rafinha och Koskela med snabba djupledslöpningar.

Får IFK till spelet i den sista tredje delen samtidigt som Grönvitts mittbackspar Coubronne och Lahti fortsätter uppträda stabilt, så kommer vi få se en hemmaseger. 2-0 säger jag!

IFK Mariehamn - AC Oulu 24.4 18:30 på Wiklöf Holding Arena.

Vi ses där!

/Elis Åberg