INFÖR IFK Mariehamn – FC Lahti

Tack vare Grönvitts 2–0 seger mot SJK så steg man en mycket viktig tabellplacering. Den innebar att man slutade nia i grundserien och tillsammans med Ilves och AC Oulu får man en extra hemmamatch i den stundande utmanarserien.

Det är bara 23 dagar sedan IFK Mariehamn och FC Lahti möttes på den välkända skidanläggningen i Lahtis. Man beskrev det mötet som en ödesmatch, då Lahti (på kvalplats) skulle passera Grönvitt vid en eventuell hemmaseger.

Första halvleken var oerhört jämn och det märktes att båda lagen insåg vikten av att inte göra några ödesdigra misstag. I den andra halvleken nickade Grönvitts stjärnback Albin Granlund in Yanga Balisos inåt skruvade hörna och matchen hade fått en ny skepnad. Fjolårets skyttekung Muhamed Tehe Olawale stängde matchen med sitt 2-0 mål och IFK kunde tack vare segern göra ett oerhört skönt ryck ifrån Lahti i tabellen.

Nu möts lagen igen, fast på Wiklöf Holding Arenas snabba konstgräsmatta.

Senaste matchen för IFK:

IFK Mariehamn 2-0 SJK (2-0)

Inför grundseriens sista match sade huvudtränare Daniel ”Ahna” Norrmén till en av öns lokaltidningar att den stora moroten är att få fler hemmamatcher än bortamatcher. Med det uttalandet menade ”Ahna” att man var ute efter nionde platsen i grundserien.

IFK inledde matchen piggt och i den åttonde minuten kom bortalagets mittback Mehmet Hetemaj in i en duell med rakt sträckt ben mot Robin Sid, vilket resulterade i att huvuddomare Antti Munukka drog fram det röda kortet från bakfickan. Grönvitt fortsatte sedan sin pigga start med att komma upp i flera anfall med en oerhörd fart, främst på vänsterkanten. Sex minuter efter utvisningen gav IFKs interna skytteligaledare John Owoeri hemmalaget ledningen från elva meters punkten och åtta minuter senare pricksköt Alvaro Ngamba in sitt första ligamål, vilket innebar att Grönvitt hade gått upp i en stabil 2-0 ledning. Trots det numerära underläget på planen så var SJK inte ofarliga. Under stora delar av den andra halvleken dominerade man matchen och Pyry Hannola var bara ett stolpskott ifrån en reducering.

Hela Ålands lag höll dock ut och tog tre viktiga poäng. Norrméns uttalade målsättning lyckades, då VPS kammade noll hemma mot KuPS och därmed kunde IFK passera Vasalaget i tabellen.

Senaste matchen för Lahti:

FC Lahti 0-1 FC Haka (0-1)

Ett krisande FC Lahti tog emot ett mycket formstarkt FC Haka i den avslutande grundspelsomgången. På förhand talade inte mycket för att hemmalaget skulle kunna rå på bortalaget, men när Dennis Antamo väl blåste igång tillställningen visade det sig att FC Lahti minsann inte skulle vika ner sig så lätt.

När matchklockan tickade in i den 75:te minuten så var det alltjämt mållöst och det mest troliga just då var att FC Lahti skulle spräcka målnollan med tanke på det trycket man hade mot Aatu Hakala i bortamålet.

I den 77:e minuten slog Hakas Tino Purme en genialisk chipp pass till en djupledslöpande Oliver Whyte som enkelt kunde placera in ledningsmålet.

Hemmalaget lyckades aldrig med sin slutforcering och Lahtis sjätte uddamålsförlust i årets upplaga av Veikkausliiga var ett faktum.

FC Lahtis huvudtränare Mikko Mannila sade följande på presskonferensen efter matchen:

”Vi försvarade oss tillräckligt bra för att vinna. Vi tappade fokus en gång och Haka straffade oss för det”

”Bollen studsade gick inte vår väg idag. Kampen fortsätter dock. Vi behöver varje poäng och vi tar en match i taget”

Årets upplaga av FC Lahti har likt IFK Mariehamn en salig blandning av orutinerade unga spelare och äldre rutinerade ligaspelare.

I truppen finns en av fotbolls Finlands mest lovande spelare, Samuel Pasanen som är född 2006. Låter efternamnet bekant? Hans far är nämligen Petri Pasanen som gjort hela 76 landskamper för Finland och representerat en drös välkända klubbar så som Ajax, Portsmouth och Werder Bremen.

Samuel har under sin barndom fått sin fotbollsutbildning i Werder Bremen och FC Kuusysi.

Tidigare i somras fick mittfältaren Pasanen ligadebutera för FC Lahti då han fick förtroende från start, när SJK stod som motståndare.

Så sent som förra veckan stod Samuel för ett hattrick när Finlands U17-landslag slog Nordirland med 5–0.

När grundserien summerades i söndags kunde man konstatera att motståndarna från Lahtis släppt in hela 43 mål på 22 matcher, vilket ger ett snitt på 1,95 mål per match. Näst sämst av alla tolv ligalag. På målvaktsfronten har man en blandning av gammalt och ungt. Den 40-åriga målvakten Antonio Reguero har stått i majoriteten av matcherna, medan deras 18 år yngre målvakt Tiainen enbart vaktat stolparna några enstaka tillfällen i år.

Den offensiva slutprodukten har inte heller den varit någon större succé. 19 mål framåt har det blivit och bortalaget har förtillfället tre spelare som leder den interna skytteligan på tre mål vardera (Kandji, Geoffrey och Zeqiri)

Matchen på söndag kommer att vara en oerhört viktig sådan för Grönvitt, då slutresultatet kommer att ha betydelse för hur höstsäsongen kommer att se ut.

Vid förlust är man i allra högsta grad indragna i kampen om att undvika kvalplatsen, medan man vid seger närmar sig Ilves och Oulu i kampen om tabellpositionerna som kan innebära biljett till den avslutande Europaspels-playoffen där både sjuan och åttan i utmanarserien är garanterade en plats.

IFK Mariehamn – FC Lahti

18.9 kl. 18:30

Wiklöf Holding Arena

/Elis Åberg