INFÖR IFK MARIEHAMN - HJK

Efter 24 långa dagar (läs matchdag), så är det äntligen dags för en match i den finländska högsta serien på WHA igen! De regerande mästarna HJK med 30 ligatitlar i pokalskåpet kommer på besök till Åland för en veckomatch. Inför matchen är båda lagen i lite extra stort behov av 3 poäng. För grönvitts del skulle en seger främst innebära att man täpper till den lilla luckan som blivit upp till FC Lahti och SJK, men det skulle även medföra att spelarnas självförtroende skulle höjas rejält, då vecka 23 visade sig bli en mardrömsvecka. När HJKs främsta titelutmanare KuPS under Simo Valakaris ledning byggt upp en lagmaskin som blivit oerhört svårslaget, ökar trycket rejält på Toni Koskelas mannar. Alla matcher kommer att betyda mycket för HJK i sommar, om man vill vara med i guldracet i höst.

Senaste matchen för IFK:

FC Haka 3-2 IFK Mariehamn

I lördags spelade IFK i Valkeakoski på den gamla stadion Tehtaan Kenttä mot FC Haka. Eero Tamminen gav ”Hela Ålands lag” ledningen redan i den åttonde minuten, då han petat in bollen efter en tilltrasslad situation. Efter målet tog Haka över matchbilden och inte helt orättvist hade hemmalaget vänt på steken innan domaren blåste av den första halvleken. Tio minuter in i den andra halvleken utökade målkungen Lee Erwin Hakas ledning till 3-1. Efter det försökte IFK febrilt hitta ytor att spela sig igenom det oerhört kompakta hemmaförsvaret utan att lyckas. En reducering skulle dock komma genom Baba Mensah, men i efterhand skulle den enbart komma att ha akademisk betydelse. Fjärde raka ligaförlusten var ett faktum.

Senaste matchen för HJK:

HJK 0-1 AC Oulu

Det var upplagt för fest i Helsingfors och på Bolt Arena när HJK hade sin 115-års jubileumsmatch mot AC Oulu, en kamp som HJK på förhand ska vinna nio gånger av tio. ”Klubi” inledde piggt och borde redan i den första halvleken dödat matchen. HJKs press blev allt större, men precis som i den första halvleken så var man alldeles för ineffektiva framför Oulus målbur.

När matchklockan tickade in i den 70:nde minuten så rev Bojan Radulovic ner en lättfallande Magnus Breitenmoser innanför straffområdet, vilket skulle visa sig bli mycket kostsamt för både Radulovic och HJK. Den förstnämnde fick sin andra varning för dagen och straffen resulterade i ett baklänges mål för hemmalaget. Oulu höll sedan ut och vann för första gången någonsin borta i Helsingfors mot förhandsfavoriten.

Efter matchen såg HJKs tränare Toni Koskela rött och delade således ut en rejäl känga till huvuddomare Joni Hyytiä. Han ansåg att Oulus mittback skulle fått en solklar friläges utvisning några sekvenser innan den ”helt obegripliga” straffen skedde.

”Aldrig tidigare har jag offentligt kritiserat en domares prestation, men detta måste sägas högt” sade han på presskonferensen efter matchen.

Vi får se om Koskela straffas för sitt uttalande!

Årets upplaga av Helsingin Jalkapalloklubi är ett väldigt namnstarkt sådant. Flera spelare från det finska landslaget som tog landet till EM ifjol har valt att vända hem till HJK, t.ex. Jukka Raitala, Joona Toivio och Pyry Soiri.

Dessa namn i all ära, men den största profilen som valde att komma hem var Perparim ”Perpa” Hetemaj. Den 35-åriga mittfältaren med 50 A-landskamper för det finländska landslaget är tillbaka i laget som han lämnade 2006 för AEK Aten. Under dessa 16 år har han hunnit med flera äventyr, främst i Italien och Serie A. I skrivande stund är det dock oklart om han kommer till spel, då han missade senaste matchen på grund av en lättare skada.

”Klubi” hann även de med en cupmatch förra veckan, då man mötte VPS på bortaplan. Mycket tack vare den svenska U21-landslagsmålvakten Jakob Tånnander lyckades man slå ut ”Vepsu” efter en match som gick till straffar. De stora rubrikerna efter den matchen kom dock inte att handla om själva avancemanget.

Under matchens gång så klev både Roope Riski och Valtteri Moren ut skadade. Det skulle visa sig att båda ådrog sig så pass allvarliga skador, så att säsongen 2022 är över för deras del.

Som om inte det vore nog för Helsingforsklubben.

Bara några minuter efter matchens slut meddelade HJK via sin hemsida att man brutit kontraktet med deras ordinarie startspelare Jair Silva, då brasilianaren under en längre tid undanhållit en rättegångsprocess som fastslogs förra måndagen.

Skade- och sjukdomsläget i Grönvitt kunde ha varit värre, men även bättre. Positivt är att spelmotorn på mittfältet Mohammed Abubakari var med i truppen igen när laget reste till Valkeakoski. IFKs lagkapten Timi Lahti tvingades utgå med en lättare skada i mitten av den andra halvleken senast mot Haka och enligt Daniel Norrmén är det ytterst oklart om han är i spelbart skick till HJK-mötet.

Hur ska IFK kunna besegra giganten HJK?

Det krävs nästintill en perfekt insats från alla spelare om det ska kunna bli 3 poäng mot den nuvarande ligatvåan. De individuella misstag som skedde på egen planhalva i matchen mot FC Haka får absolut inte ske igen. Effektiviteten framför motståndarens mål måste även det vara betydligt mycket bättre än de senaste matcherna. Fler än fem bra lägen tvivlar jag på att HJKs trebackslinje kommer att bjuda på, så därför måste man effektivisera den offensiva slutprodukten.

Efter förlusten i Valkeakoski så har diskussionerna på diverse sociala medier varit många gällande IFKs situation i tabellen.

Detta är helt och hållet min personliga åsikt:

Efter 10 spelade omgångar så ser inte tabelläget bra ut, men det är 12 omgångar kvar av grundserien (+5 i den övre/nedre fortsättningsserien) vilket innebär att det finns hela 36 poäng kvar att spela om.

Bankar ditt hjärta för grönvitt? Kom till Wiklöf Holding Arena på onsdag klockan 19:00 och ge ditt ovärderliga stöd. Det är nu när laget behöver DITT stöd som mest.

Jag ser redan nu framför mig hur Dé firar sitt 1-0 mål på ett liknande sätt som Okodugha gjorde mot HJK på WHA 2011.

Nu slår vi HJK!

Forza Grönvitt!

IFK Mariehamn - HJK

22.6

19:00

Wiklöf Holding Arena

/Elis Åberg