Inför IFK Mariehamn - Jaro, 24 april 2014

Dagens motståndare

Årets JARO kan tveklöst beskrivas som ett klart snäpp vassare än fjolårets. Backlinjen har dels mer rutin än ifjol då stora delar av linjen var ganska ny på liganivå. Dessutom förstärks försvaret av att Vagonov nu är tillbaka i mittförsvaret och ena kanten handhas av David Aubrey (Trinidad) som även tillför offensiv kvalitet. Men en blick på truppen ger intrycket av att det framför allt är mittfältet som är JARO:s styrka och det man satsar på. Kronholm, Sara, Emet är kvar och nu har man fått hem Fredrik Svanbäck med grym rutin från allsvenskan, även hämtat hem Hendrik Helmke från Norge och ytterligare förstärkt med den nya, argentinaren, Fondarcao och Opiyo (Kenya). På topp har man kvar Winchester och fjolårets mesta inhoppare Iidle Elmi (inhopp i 20, i starelvan i 4 av fjolårets matcher) , nu kompletterade med Tulle Carlsson.

Ifjol kännetecknades lagets spel av att man vårdade bollen och spelade ett lite Eremenko-mässigt småsnyggt passningsspel på den egen planhalva och på mittfältet men då det kom till den sista offensiva tredjedelen och de avgörande passningarna så fungerade det inte. Frågan är nu om framför allt Svanbäck och Helmke med större spelförståelse och bättre avgörande passningar kan reda upp detta problem. En hel del i årets matcher talar för att detta kan lyckas, åtminstone bättre än ifjol. Men samtidigt saknar man offensivt fjolårets stora bollhållare och murbräcka Frank Jonke vilket kan vara en större förlust än vad man anat. En liten varningsflagga bör också hissas för f.d. IFK:aren Helmkes distansskott, - de tycks sitta riktigt bra i år.

Inför dagens match

Snacka om ett läckert läge inför matchen! IFK ligger – med noll insläppta mål på tre matcher – etta i tabellen och detta med färre spelade matcher än MyPa, VPS och HJK som skuggar. Mot sig har man ett Jaro som först spöade KuPS borta med 4-1 för att sedan i onsdags hemma vinna över ett starkt FC Lahti som nyligen besegrat HJK. Två lag med stort flyt möts alltså idag!

Utmärkande för IFK har i år lite varit en trög första halvlek där man med kämpatag och en hel del tur lyckats undvika baklängesmål för att sedan långt dominera efter paus då man också avgjort matcherna. Jaro i sin tur spelade bra mot KuPS från avspark och gjorde ett tidigt ryck och även mot Lahti nätade man två gånger tidigt i andra halvlek. Skulle lagen upprepa dessa mönster så finns det en risk för att IFK nu i andra halvlek hamnar att i underläge jaga ett Jaro som med 10 man kan falla ned i den lilla, trånga bana som WHA erbjuder. Något av ett mardrömsläge för IFK. Nyckeln till en hemmaseger ligger därför nog i att lite bryta mönstret och att från avspark lyckas vara den aktivare, dominerande parten. Men självfallet utan att tappa det fina försvarsspel som kanske varit det största plusset hittills i år.  Lyckas IFK hålla Svanbäck och Helmke på mattan, får man en energisk och aktiv start, ett rimligt tidigt ledningsmål och därmed öppnare ytor så tror jag hårt på 2-0 eller 3-1.

/ Göran Djupsund