Inför IFK Mariehamn - KuPS

En av årets tuffaste hemmamatcher stundar nu i helgen, då Kuopion Palloseura från Kuopio besöker Åland och Wiklöf Holding Arena. KuPS kommer till ”Fredens öar” med 15 poäng i bagaget, maximalt antal det vill säga. Senast storlaget åkte på en förlust är 343 dagar sedan, då blev det en chockförlust på hemmaplan mot FC Haka (1-2)

Senaste matchen i ligan på bortaplan mot FC Inter blev ingen rolig historia för grönvitt. Åbo-lagets två överlägset största stjärnor Petteri Forsell och Benjamin Källman visade sig från sina bästa sidor, vilket resulterade i en överkörning. På enbart fyra minuter hade matchen fått tre mål, alla mål gjordes av samma lag. Ex-IFK:aren Rick Ketting inledde målkalaset, medan den finska landslagspelaren Benjamin Källman avslutade det med sitt 4-0 mål i den 33:de matchminuten. Andra halvlek blev desto jämnare, delvis för att IFK kom mer in i matchen, men den största anledningen var nog att Inter hade dragit ned på tempot.

Daniel Norrmén kan än idag inte förstå hur man kunde falla ihop som ett korthus i den första halvleken på Veritas Stadion.

- Känslan i omklädningsrummet var hemsk, sade ”Ahna” till en lokaltidning.

När jag idag (läs tisdag) fick ett kortare samtal med Ahna, är han dock nöjd med hur spelarna samlade sig i halvtid för att kunna prestera på en högre nivå i den andra halvleken, jämfört med den första.

- Killarna visade verkligen karaktär och stolthet de sista 45 minutrarna. Det skulle ju ha varit ännu mer pinsamt ifall överkörningen skulle ha fortsatt i den andra halvleken, menar ”Ahna” 

Inför matchen mot KuPS vill huvudtränaren se ett revanschsuget hemmalag, som behöver vara koncentrerat till max för att kunna få med sig någon poäng från matchen.

- Vi kommer att behöva göra en maxprestation för att ge oss själva en chans till en eller tre poäng. Jag vill se att vi visar rätt karaktär, på söndag ska det vara ett revanschsuget lag som kliver ut på WHA.

 

KuPS har inlett säsongen med att besegra följande lag: FC Inter, Ilves, SJK, FC Lahti och VPS. Det som självklart sticker ut är att man vunnit alla fem inledande matcher, men det har inte varit med stora siffror. Majoriteten av segrarna har varit med uddamålet och målskillnaden är 10-3.

KuPS känns i år (precis som ifjol) mer som ett lagkollektiv med flera duktiga spelare jämfört med till exempel Inters lag, som förlitar sig väldigt mycket på enskilda spelares (Källman och Forsell) målproduktion.

Målvaktsuppsättningen med Johannes Kreidl och Otso Virtanen i bortalaget håller jag som ligans bästa. Att behöva sätta någon av de två på bänken är ett lyxproblem utöver det vanliga.

Försvarslinjen håller även den extrem hög klass, speciellt mittbacksparet med den ligarutinerade Diogo Tomas och den bolltrygga brasilianaren Paulo Ricardo. Vem det än är som startar för Grönvitt på topp, så kommer han att få det tufft att tränga sig igenom den centrala muren.

Förlusten av hemmasonen Urho Nissilä har inte blivit märkbart stor, då den lettiska landslagsspelaren Janis Ikaunieks axlat Urhos roll med bravur på det offensiva mittfältet. 

En som IFK behöver se upp med i KuPS offensiv är anfallaren Tim Väyrynen. Den 191 centimeter långa finländaren har inlett ligasäsongen med fyra mål på 362 minuter, vilket ger honom ett ungefärligt snitt på ett mål per match. En av hans främsta egenskaper är att stå på rätt plats vid rätt tillfälle, vilket är ett argument som kan bestyrkas efter att ha noggrant följt hans start på säsongen 2022.

 

Skadeläget inför matchen kunde ha varit värre för grönvitts del, men trots det så finns det två stora frågetecken. Coubronne är osäker till spel, liksom Raitanen som tvingades kliva av i cupmatchen mot FC Åland med en befarad axelskada.

Senast IFK besegrade KuPS var den 14 augusti 2017 (2-1), då hette matchhjältarna Robin Sid och Amos Ekhalie. Får IFK några nya matchhjältar på söndagkväll?

Svar: Ja! IFK vinner matchen med 2-1 och bryter KuPS 343 dagar långa svit. Matchhjältarna blir Joakim Latonen och Timi Lahti!

Vi ses på Wiklöf Holding Arena!

IFK Mariehamn - KuPS söndag 8.5 kl. 18.30 på Wiklöf Holding Arena

/Elis Åberg