Inför IFK Mariehamn - RoPS den 20 juli 2014

Fotboll skapar känslor och engagerar,det såg vi minst i VM i Brasilien, speciellt när man tänker på förväntningarna som Brasiliens landslag ställdes inför med VM på hemmaplan. Att de sen inte förmådde leverera och lämnades utan medalj var nog en enorm besvikelse för många. Samtidigt kunde man också se hur otroligt mycket vissa spelare betyder för ett lag, och vilka konsekvenser skador eller avstängningar på nyckelspelare kan få, även på den allra högsta nivån.

IFK Mariehamn har med lite över halva säsongen spelad underpresterat, och ligger för tillfälle på näst sista plats i tabellen. Är det för att man skruvade upp förväntningarna inför säsongen, eller är det på grund av skador, eller beror det på något annat? Det finns det säkert lika många svar på, som det finns svar på varför Brasilien misslyckades med att ta medalj. Det vi med säkerhet kan säga är att det är 14 matcher kvar att spela, och att det ännu är 42 poäng som skall delas ut, och att IFK har 11 poäng upp till andra plats. Så skall vi vara med i toppen skall resultaten komma nu, annars blir det tufft.

Dagens motståndare RoPS tampas med IFK i nedre delen av tabellen och är just nu uppe i en intensiv matchning, med både liga och europakval spel. I torsdags spelade man hemma 1–1 mot grekiska Asteras Tripolis FC och returen spelas den 24 juli i Grekland.
I media har det spekulerats om att RoPS kommer till Mariehamn med sin farmarlag Santa Claus från division tre norra, men det återstår att se. Troligen handlar det mera om att väcka opinion mot spelsystemet i Veikkausliiga, än att man skulle göra verklighet av det. Samtidigt är det troligt att man ändå väljer att låta några av sina nyckelspelare vila med tanke på den kommande viktiga matchen i veckan.