Inför IFK Mariehamn-SJK söndag 13.30

I år är det IFK:s tur att vinna

SJK från Seinäjoki har fram till denna säsong varit en tuff nöt att knäcka. Av sju ligamatcher är det bara årets bortadrabbning som IFK vunnit. Då, den fjortonde april, blev det 0-1 efter mål av Dever Orgill. Matcherna mellan IFK och SJK har dessutom varit målrika, dessvärre åt fel håll…

Men det var förr det ! I dag är den grönvita försvarslinjen fruktad över hela landet och anfallet gör motståndarbackarna sömnlösa. IFK kommer till match som ligatvåa, bara tre poäng efter HJK och sju poäng före PS Kemi.

IFK är skadefritt men saknar Dever Orgill i anfallet, han är fortfarande på landslagsuppdrag för sitt Jamaica. Lagkaptenen Jani Lyyski är däremot tillbaka efter att ha vilat mot RoPS och gräsplanen på Wiklöf Holding Arena är i toppskick!

Efter en skakig start med poängavdrag och snöpliga förluster har fjolårets ligamästare SJK från Seinäjoki tagit sig samman och ligger nu på en sjätteplats i tabellen. Detta skrivs innan SJK:s bortamatch mot PS Kemi (i torsdags) men då hade SJK fyra raka matcher utan förlust.

SJK som bildades år 2007 hör till de nyare klubbarna i Finland. Trots det har man visat stora sportsliga skickligheter, mest tack vare ägaren och styrelseordföranden Raimo Sarajärvis insatser. Sarajärvi har dels genom sitt eget fastighetsbolag (med huvudkontor på Skatudden i Helsingfors) och dels genom att få med andra sponsorer på fotbollståget tagit SJK från ingenting till ligamästare.

Raimo Sarajärvi som är hemma från Rovaniemi nådde själv aldrig ligan men han spelade i division ett och prisar fotbollen för vad den gjort honom och andra.

”Tiden som spelare är bästa tiden i ens liv. Alla som har varit spelare längtar tillbaks till den tiden”, säger han i en av få intervjuer som gjorts med honom (YLE).

Sarajärvi understryker att även om han är SJK:s största ägare handlar det inte om välgörenhet:

”Om folk tror att jag, ägaren, betalar bort räkningarna vid slutet av säsongen så har de fel. Min viktigaste roll är att utveckla verksamheten systematiskt och se till att SJK går framåt, både idrottsligt och ekonomiskt. Då kan alla i klubben betala sina egna räkningar”, säger han.

Bland spelarna i SJK som det finns extra skäl att hålla ögonen på har vi såklart Roope Riski, Tuco och Abdoulaye Meite som alla visat sig målfarliga.

Till följd av den skakiga starten har SJK-tränaren Simo Valakari tvingats till snabba beslut. Därför tog man till exempel in backen Abonima Izuegbu i maj. Han har spelat juniorlandskamper för Nigeria och kommer närmast från proffsspel i Israel. Beslutet att skriva på 1+1 år för SJK förklarar Izuegbu så här:

”SJK har ett bra lag och man har ett stort projekt på gång. Det känns bra att vara en del av det.”

Ska man våga sig på en tippning väger dock IFK:s stabilitet och täta försvar betydligt mer än gamla ligatitlar. Dessutom är det IFK:s tur i år varför tipset blir 3-0 till grönvitt. Det är paybacktime!

Jörgen Pettersson