Inför IFK mot VPS på söndag 18.30

Grönvitt möter VPS hemma på Wiklöf Holding Arena på söndag kväll kl 18.30. Här är Göran Djupsunds tankar inför matchen:

Årets upplaga av VPS skiljer sig dramatiskt i ambition från fjolårets då laget i stort sett hela säsongen såg ut att sakna en spelidé vid sidan av att försöka få in bollen i straffområdet åt Juho Mäkelä som i stort sett stod för lagets mål. I år har tränaren Petri Vuorinen starkt lanserat bollinnehav som lagets adelsmärke. Nästan så starkt att man får bilden av att spelidén lanserats även om materialet kanske inte helt kan leva upp till spelidén. Man spelar bollen lugnt inom försvaret med en massa passningar och försöker undvika långbollar. Problemet som resulterat i en hel del baklängesmål är att de felvända mittfältarna alltför ofta tappat bollen eller tvingats ge dåliga hemåtpassningar. På sin temporära hemmaplan – ligans klart sämsta – har man däremot odlat långa passningar som framför allt sökt den ofta farlige Clennon. Ett litet varningstecken kan vi anteckna för både Hertsi och Soiri. Den senare kan med sin snabbhet och teknik mycket väl bli ett stort orosmoment om han på sin högerkant ställs emot Bobby. Mittförsvaret under ledning av Koskimaa håller hög nivå i luften men snabbheten lämnar lite övrigt att önska. En Diego i storform kan nog luckra upp detta lås medan skadan på Jesper Engström medför att ytterbackarna i brist på längre rutin även de kan vara punkter där IFK kan arbeta fram målchanser.

VPS har nu följt upp söndagens kämpaseger (1-0) mot RoPS med att i onsdags i slutminuterna förlora borta mot SJK med 0-1.  WHA:s plan bjuder på underlag för att rulla boll men planens litenhet kräver samtidigt lite mer av passningsspelet så är det tveksamt om Vuorinen vågar coacha sitt lag till att följa årets spelidé. Lite mer långbollar lär det bli.

IFK å sin sida hade i onsdags skotten mot mål, och hörnstatistiken klart på sin sida men KuPS hade flyt vid 2 av sina 3 hörnor och visade upp den effektivitet som hittills präglat IFK men som i onsdags lyste med sin frånvaro.

Själv litar jag på att våra killar tankat energi, laddat om och vill visa att onsdagens match var ett undantag. Hög stress på VPS, snabba spelvändningar mot lite darriga VPS-backar och längs marken mot mittförsvaret ger IFK målchanserna,- och denna gång sätter killarna dem!