Inför IFK-MYPA söndag 31.08 18.30

Inför IFK-MyPa, nu siktar IFK uppåt!

Formstarka IFK bär favoritskapet i söndagens hemmamatch mot MyPa. Fem raka matcher utan förlust talar sitt tydliga språk, formen är god och humöret gott. Målet är en bättre placering än den femteplats som laget just nu parkerar på.
”Framgångarna kommer såklart inte automatiskt, vi måsta jobba hårt men min uppfattning är att spelarna är redo. Det har varit bra fart på träningarna den här veckan”, säger tränaren Pekka Lyyski.
Helt problemfritt är det dock inte. Bernardo Ribeiro stukade foten på träning och finns därför inte med i truppen mot MyPa. Sedan tidigare är Tommy Wirtanen och Dever Orgill borta till följd av skador. Målvakten Simon Nurme däremot som dragits länge med skador har tränat tillsammans med truppen de senaste två veckorna och kommer allt närmare en comeback.
Beskedet i veckan att VPS får poängen trots att IFK vann årets första ligamatch är såklart besvärande men knäcker ingen, kanske tvärtom.
”Vi har alla möjligheter att fajtas om bättre placeringar och ska också göra det”, lovar Pekka Lyyski.
I veckan kom också det glada beskedet att Petteri Forsell är med i landskampen mot Färöarna samtidigt som han ryckt i från i Iltalehtis lejonliga med 26 poäng. När det gäller målskyttet är tiomålsskytten Luis Solignac trea medan Forsell och Diego Assis ligger knappt bakom med nio mål vardera.
De senaste matcherna mot MyPa har studsat åt olika håll. MyPa vann med klara 3-0 hemma medan IFK vunnit de två senaste matcherna på Wiklöf Holding Arena med 2-1 respektive 3-2.

Stärkt MyPa till Mariehamn

Det är ett MyPa med råg i ryggen som kommer till Mariehamn på söndag. Skälet till det är den senaste hemmamatchen mot FC Lahti. Lahti hade 2-1 ändå in på övertiden då Denis Abdulahi kvitterade. Enligt bedömare på plats var dessutom MyPa närmare segern än Lahti. Om det är matchen som vänder trenden för MyPa är såklart oklart men faktum är att det var en ljusglimt efter en längre svacka för tränaren Antti Muurinen.
MyPa är ett anfallsglatt lag med styrka särskilt i fasta situationer. Dawda Bah hör till de spelare som Muurinen tagit med sig från tiden i HJK och som kan ställa till med vad som helst utan ett rejält försvarsarbete hos motståndarna. Den offensiva fotbollen som MyPa väljer kan dock också ställa till det för det egna försvaret som inte alltid hänger med i de snabba omställningarna. Tidigare IFK:aren Sasha Anttilainen som är en sevärd spelare kommer antagligen inte med till Wiklöf Holding Arena på grund av skada.
MyPa har hittills i år fått ihop 30 poäng och är kanske inte direkt inblandad i bottenstriden men heller inte oberört.