Inför IFK- RoPS onsdag kl.18.30

Jörgen Pettersson hyllar nye tränaren, oförutsägbara spelare och ett spelsätt som levererar spänning, underhållning och kamratskap. Vi har nått halvvägs i årets liga och det ser lovande ut framöver!

Tack för alla härliga matcher

Oj, vilka matcher vi sett denna säsong! Vi ligger varken i botten eller i toppen men framtiden ter sig ändå utomordentligt lovande. På onsdag är det dags för IFK Mariehamns elfte match vilket även signalerar att halva ligan är spelad. ”Experterna” som inför starten dömde ut Hela Ålands Lag söker i dag efter bortförklaringar medan tränaren Lukas Syberyjski nöter på, inspirerar, analyserar och trixar rätt vilt med startuppställningarna. Jag älskar detta.

Fotboll är enligt mitt enkla förmenande underhållning och ambition och därmed det viktigaste som finns. Inget är lika bedövande som förutsägbarhet och ”var man på sin plats” och säkra-bakåt, parkera-bussen och allt vad det heter. Eller som de gamla vikingarna skrev i Eddan: ” Arla stige upp, den som äga vill en annan egendom eller liv! Sällan liggande ulv ett lårstycke får eller sovande man seger.” För att vinna måste man våga och svårare än så är det aldrig.

Jag vill se fotbollsspelare göra det jag själv inte alltid vågar – jag vill se vilja, energi, företagsamhet och fyrhjulsdrift.

En av de som definierar allt detta är Albion Ademi som kom från FC Inter och har tagit vårt landskap med storm. Han ligger tvåa i skytteligan med sju mål och han har gjort dem genom att absolut inte göra det förväntade utan precis tvärtom. När motståndarna väntar sig en passning drar han rätt igenom försvarsmurar och offsidefällor. När de tror han ska köra själv kommer passen som ibland är så förutseende att de egna spelarna inte riktigt hänger med.

Ademi är sinnebilden av fotboll och han visar hur en spelare som inte blomstrar i ett lag med små medel kan lysa i ett annat.

Eller ta Gustav Backaliden, mannen som gjort andra ”fotbollsexperter” gråhåriga genom att ibland spela på topp och ibland som försvarsklippa. Så gör man ju inte i vanliga fall och precis därför är det helt rätt, tycker jag.

I den förra matchen mot just RoPS dominerade Albion Ademi stort men den som betalade hela festen var inhopparen Frans Grönlund som satte 3-2 i den fjärde övertidsminuten. Sådant händer inte lag med dåligt självförtroende, sådant händer mästare och precis just därför ser jag fram mot årets matcher mer än någonsin. Ja, vi kommer till match efter en kanske inte bländande insats borta mot KuPS då framfusigheten inte riktigt var på plats. Man ska ändå minns att det handlade om de regerande finländska mästarna och då kommer inte trepoängen gratis. Vi nosar på att finnas med bland de sex första och där tror jag vi är när dammet lagt sig efter de 22 första matcherna.

På onsdag är det RoPS på nytt, ett sargat lag som ligger sist i ligan. Jag tror som alltid på seger, att vara ”realist” är enligt min mening något som hör ”fotbollsexperterna” till och just de gör sällan folk särskilt glada.

Jag är en stolt idealist och optimist, ibland rentav blåögd, och när IFK spelar boll som man (mestadels) gör i år sprider man glädje och framtidstro på ett sätt som bara idrott kan göra. I dessa tider är det viktigare än någonsin. Vi får aldrig släppa tron på framtiden och vi måste varje dag och varje timme sträva mot att bli snabbare, bättre och smartare. Endast på det sättet når vi mål och när vi gjort det är det lättare och mer självklart att fortsätta framåt.

I tränare Lukas Syberyjski skönjer jag en ny kraft inom fotbollen, nästan i klass med Liverpools Jürgen Klopp. Syberyjski har fortfarande mycket kvar att bevisa men han gör det på ett sätt som skapar förväntan, han vägrar göra sådär som man i vanliga fall brukar göra. Han tar hjälp av ny teknik och han förhåller sig försiktig till omdömen och analyser av det enkla skälet att han vet vad det handlar om, han älskar fotboll och möjligheten att göra varje spelare lite bättre än i går vilket när elva lyckas samtidigt med detta skapar en naturkraft som är omöjlig att stoppa.

Mot bakgrund av detta är varje match en ny fest och jag tror med stor säkerhet att det som hände i Kuopio i lördags gör att RoPS kommer att få betala ett högt pris på onsdag och att alla tre poäng stannar i Mariehamn.

Avspark på Wiklöf Holding Arena kl.18.30.