Inför IFK- SJK på söndag

Professor Emeritus Göran Djupsund ser fram mot en hyperspännande avslutning på den första delen av ligan och en lika oviss fortsättning!

 

Tack för en härlig och spännande liga!

Dra på trissor och mig själv på en liten vagn om inte den här säsongen levererat spänning! I kväll är det SJK som kommer på besök och sedan återstår bara en match till, borta mot FC Lahti. Vinner IFK båda dessa matcher kan slutspelet i den övre serien vara klart, fast då måste också HIFK tappa poäng på sina tre återstående matcher som spelas mot Ilves (två gånger) och VPS.

Årets liga kännetecknas framför allt av två saker, nämligen dess jämnhet och ett nytt seriesystem.

Till skillnad från tidigare år har inget lag (till exempel HJK…) lyckats rycka i toppen och skapa lucka nedåt. De fem främsta ryms inom 6 poäng och då har ett av dessa lag Ilves spelat en match färre än de fyra andra (HJK, Inter, Honka, KuPS). Dessa lag lär – om inget väldigt överraskande sker – under hösten spela i den så kallade mästerskapsserien där medaljerna avgörs. Och jag vågar påstå att inget ännu är avgjort, vart och ett av dessa lag aspirerar fortfarande på såväl guld- som andra medaljer.

Kampen om den sjätte och sista platsen i mästerskapsserien är lika jämn. Här ligger fyra lag (SJK, IFK, HIFK, Lahti) inom två poäng. Årets liga har karakteriserats av jämnhet även såtillvida att inga matcher varit avgjorda på förhand; så kallade bottenlag har ofta lyckats kryssa eller vinna mot så kallade topplag. Men visst kan det resterande programmet för dessa fyra lag ha betydelse. Exempelvis så möter HIFK ännu Ilves i två matcher medan IFK möter två av dessa argaste tre konkurrenter. SJK och Lahti har sinsemellan liknande program.

Alltså kommer konkurrensen om plats 6 att vara stenhård där varje enskild poäng kan vara avgörande.

Kampen om vilket lag som ska degraderas till ettan och vilket som hamnar att kvala för att hållas kvar i ligan kan vid en snabb blick te sig ganska avgjord. VPS som ligger sist med 12, och KPV som är nästsist med 16 poäng har 8 respektive 4 poäng upp till RoPS och torra land. Men, men…

Jag vågar påstå att inget heller är avgjort i denna del av tabellen. Alla dessa lag har 2-3 matcher kvar i grundserien och sedan ännu 5 matcher i den så kallade utmanarserien (de sista 6 lagen). Maximalt kan alltså varje lag ännu håva in 21-24 poäng så mycket kan ännu hända.

Det som väl att märka ökar möjligheten till stora kast i den slutliga tabellen är det nya seriesystem som Veikkausliiga tagit i bruk i år. Denna reform understryker även den stora betydelsen i att komma på plats 6 och därmed få spela i mästerskapsserien.

Både ”övre” och ”nedre” serien, höstens matcher, spelas som enkla serier; alla de 6 lagen möter varandra en gång i respektive serie. Detta betyder att laget vid seger inte bara vinner 3 poäng utan att man samtidigt snuvar en av sina tuffaste konkurrenter på 3 poäng. Vi kan därför med fog påstå att alla matcher i slutserierna kommer att vara så kallade 6-poängsmatcher. Mycket kan alltså hända under slutserierna – får ett lag flyt och vinner de två inledande matcherna medan något annat har motflyt och torskar sina matcher så kan tabellen drastiskt ändra utseende. Detta gäller uttryckligen både för de lag som spelar om medaljer och de som spelar om att hållas kvar i ligan.

Men vilken betydelse har det då att komma sexa eller sjua eller åtta? Den direkta nyttan är att man som sexa garanteras en plats i kvalspelet om en plats i Europa League. Givet att Ilves är Cup-vinnare ger även en åttonde placering en plats i detta kval. De mer indirekta, långsiktigare effekterna av en sjätteplats och spel i mästerskapsserien är bland annat de följande: Man behöver absolut inte fasa för en möjlig degradering eller kval för att hållas kvar i ligan. Man säkrar troligen bättre publiksiffror och biljettintäkter än om man skulle spela i ”nedflyttningsserien” (som Veikkausliga undviker att kalla just detta utan döpt till ”Utmanarserien”). Man har högst troligt ett bättre läge då det gäller att förhandla om förlängda kontrakt med de spelare i årets trupp som visat framfötterna och även med potentiella nya spelare.

Årets liga har varit oerhört jämn. Detta tillsammans och förstärkt av det nya seriesystemet med mästerskaps- och utmanarserie under hösten har medfört att inget ännu är avgjort vare sig då det gäller medaljerna eller vilket lag som faller ur, respektive tvingas kvala om en fortsatt plats i Veikkausliiga.

För IFK är det ingen katastrof om man hamnar i den nedre serien om man bara ser till att man där säkrar en totalt sett sjätte, sjunde eller åttonde plats i tabellen och därmed kval till Europamatcher. Samtidigt skulle IFK alltså ha riktigt mycket att vinna på att ta sjätte platsen i grundserien och en plats i mästerskapsserien.

Välkomna till Wiklöf Holding på söndag, avspark mot SJK kl 18.30.