Inför IFK-SJK Söndag 1.10

Statistik i all ära men det avgör inga matcher

Vi befinner oss i slutspurten av Veikkausliiga och trots att HJK är klara finska mästare finns det mycket kvar att spela om. IFK möter ikväll ett SJK som på deras fem senaste matcher har skrapat ihop 7 poäng. IFK har på sina senaste fem matcher ett facit på 10 poäng. IFK och SJK har mötts två gånger den här säsongen och båda matcherna har slutat med ett oavgjort resultat (1-1 och 0-0). Det är således två lag som både sett till form och tabellplacering (skiljer 2 poäng inför kvällens drabbning) är väldigt jämna, statistiskt sett.

IFK är, efter HJK, det bästa hemmalaget i året Veikkausliiga med hela 9 vinster, 5 oavgjorda och endast en förlust på 15 matcher. Vi är alltså starka på hemmaplan. Däremot möter vi även ett starkt bortalag i SJK som placerar sig på en tredjeplats i bortastatistiken.

SJK har haft något av en tränarcirkus där man under innevarande säsong har sparkat inte mindre än tre tränare. SJK leds nu av duon Brian Page och Toni Lehtinen. Toni är en IFK-bekanting som spelade i IFK säsongen 2011 och gjorde då 7 mål på 30 matcher. Trots att SJK bara existerat i 10 år har de etablerat sig som ett topplag i den finska ligafotbollen. SJK vann ligan 2015 och lyckades följa upp det med ett cupguld 2016.

IFK som existerat sedan 1919 och spelade sin första fotbollsmatch på 1930-talet har en betydligt längre historia men sett till antalet titlar är det återigen jämnt mellan dagens två kombattanter. IFK har som bekant ett cupguld (2015) och ett ligaguld (2016).

Dagens match ger som alla andra matcher 3 poäng till vinnaren men det är synnerligen viktiga poäng i kampen om det så eftertraktade Europaspelet. Eftersom HJK nyligen besegrade just SJK i cupfinalen så blir även årets fjärdeplats i ligan aktuell för Europaspel. Den platsen är jag säker på att både SJK och IFK väldigt gärna vill ta.

Om du är statistiskt lagd så är ett oavgjort resultat ikväll det mest sannolika, utifrån de fakta som jag baserat mina amatörmässiga analyser på. Men! En stor del av charmen med fotboll är att statistik inte spelar någon som helst roll när matcherna väl ska avgöras. Då är det istället egenskaper hos spelare och ledare som inställning, mentalitet, samarbetsförmåga, skicklighet m.m. som avgör. Eller för att skriva det på IFK-språk det är stolthet, hjärta och passion som gäller.

Jag både tror och hoppas att det är egenskaperna (och inte statistiken) som kommer att avgöra kvällens match till IFKs fördel, trots att jag delvis är lagd åt det statistiska hållet. Vad kan vi på läktaren göra för att skapa bästa möjliga förutsättningarna för spelarna att prestera? Vi är här för att njuta och se IFK ta tre poäng. Men anstränger vi oss lite extra och ger uppmuntrande kommenterar och positiva tillrop till spelarna samt hejar fram dem så bidrar också vi till det vi alla vill, att IFK tar tre poäng och närmar sig den åtrovärda Europaplatsen. Samtidigt bidrar vi till att förändra statistiken till IFKs fördel och analysen inför nästa match mot SJK pekar då på en högre sannolikhet att IFK återigen ska vinna.  

Avspark på söndag den 1 oktober kl 18.30 på Wiklöf Holding Arena.

// Lasse Danielsson