Inför IFK-TPS "Det grönvita tåget har börjat rulla"

När Ivan Tatomirovic satte 3-2-målet i söndagens bortamatch mot PS Kemi var det inte bara IFK han ordnade segern och tre färska poäng åt. Han och de övriga kämparna gjorde det vi alla måste göra varje dag. Jobba hårt, falla ibland, resa oss på nytt och med varandras hjälp bli starkare än tidigare. Matchen i Rovaniemi var inte bara en drabbning mellan två fotbollslag, det var en uppvisning i Stolthet, Underhållning och ett Kamratskap där människor lyfter varandra och tillsammans gör skillnad. Dessutom blev det årets första seger och sådant skapar självförtroende och hunger efter mer. Mot den här bakgrunden är det viktigt att minnas IFK-andan som är det kitt som fogar samman alla oss som väljer att se solen framom regnmolnen.

Årets IFK är ett mångsidigt lag där kombinationerna liksom möjligheterna är talrika. Det gäller bara att hitta den rätta balansen mellan ett stabilt försvar, ett kreativt mittfält och anfallare som skjuter först och frågar sen. Jag tycker dessa bitar så småningom börjar hitta varandra och jag tycker mycket som sagts och skrivits på sociala medier hade mått bra av ett är-du-verkligen-säker-på-att-detta-inte-kan-sägas-på-ett-annat-sätt-filter… Framgång kommer aldrig ur skällsord och kritik, segrar vinner man genom att försöka sitt allra bästa.

Till er alla som kräver allas avgång, bot och bättring, tagelskjortor och iskalla duschar vill jag säga kom in i matchen. Ge laget en chans, välj era ord och uppmuntra hellre än sabla ner. IFK:s framgång skapar vi tillsammans. Alla är lika viktiga; klubbledning, spelare, korvförsäljare, ordningsvakter, sponsorer, supportrar och tusen andra måste dra åt samma håll för att nya segrar ska kunna läggas till gamla. Så vann vi cupen, så vann vi ligan och så nådde vi Europa.

Veikkausliiga är på riktigt. Varje lag kan vinna och varje match börjar med 0-0 och segrar gör den som reser sig efter ett fall och jobbar hårdare än andra.

Dagens motståndare TPS är efter tre säsonger i division ett tillbaka i Veikkausliiga och självklart taggade för utmaningen. Klubben genomgick först en rejäl genomklappning för att sedan ta sig samman, skapa ordning i ekonomin och i fjol höstas ta steget tillbaka till högsta ligan. Tydligare kan det inte beskrivas: varje misslyckande är, rätt hanterat, starten på något nytt och bättre.

Efter årets fyra första matcher har Åbolaget fått ihop fyra poäng efter två förluster (FC Lahti och SJK), seger i lokalderbyt mot FC Inter och oavgjort mot serieledande RoPS. Av de resultaten kan man egentligen inte utläsa annat än att pånyttfödda TPS är hårda när det gäller – lokalderbyn och ligaledare är inte att leka med.

Tränaren Mika Laurikainen har dessutom värvat flitigt inför årets säsong där till exempel anfallarna Elias Ahde och Aleksi Ristola samt backen Antto Tapaninen är spelare som både kan och vill avgöra matcher. Mot den här bakgrunden gäller det för IFK att inte för en sekund låta sig invaggas i säkerhet. I jämförelse är Grönvitt från lilla Mariehamn ett under av stabilitet medan TPS närmast kan beskrivas som en underdog och sådana är alltid hungriga!

Matchen då? Enkel fråga. I dag vinner IFK eftersom vi vill lite mer, kämpar lite hårdare och låter sången från läktaren ljuda lite högre. Det grönvita segertåget är i rullning och då gäller det för alla som vill hänga med att ta plats istället för att stå kvar på perrongen och gräma sig över missade chanser.

Matchen startar på torsdagen den 3.5 kl 19.00 på Wiklöf Holding Arena, välkomna!

Forza.

Jörgen Pettersson, supporter, lagtingsledamot, vice ordförande i stadsstyrelsen och obotlig optimist tror på hemmaseger i kvällens match mot TPS.