Inför IFK- TPS söndag kl. 18.30

Visst är säsongen ännu ung, visst hinner ännu mycket hända men visst ser läget i ligan ganska långt, med två undantag, ut såsom jag och mången annan förväntade sig. Och minns att ligan i år – slutspelen obeaktat – bara har 22 omgångar, snart har nära hälften spelats.

I toppen huserar Inter, KuPS, HJK, Honka och det ena undantaget, årets bubblare HIFK. I botten de förväntade Haka, TPS och RoPS. I mittenskiktet Lahti, IFK, SJK och det andra undantaget, överraskande lågpresterande Ilves.

På söndag möter då IFK ett av lagen i bottenskiktet; TPS som klart utsagt att målet i år är att hållas kvar i ligan. Varför ligger då TPS där och vad har vi oss att vänta ikväll. Huvudorsaken är att lagets ekonomi inte medgett att man klart skulle ha förstärkt truppen efter uppflyttningen från ettan. Spelmässigt är min bild att den förra tränaren försökte genomföra en spelstil som spelarmaterialet inte hade förmåga till. Statistiken pekar på två uppenbara brister i årets TPS. Man har släppt in flest mål, 16 stycken, av alla ligalag och samtidigt ligger man sist i antalet, 5 gjorda mål. Resultatet: 7 förluster och 1 seger. Kännetecknande för osäkerheten i spelplan och kontinuitet är att man bara i 2 av 8 matcher inlett med samma formation. Här har den nya tränaren Jonatan ”Tintti” Johanson satt sina första spår. I alla hans tre matcher har man försökt täta till bakåt bl.a. genom att nu spela med en 5-backslinje. Tintti menade att den senaste matchen, förlusten mot HIFK (0-2) visade upp det hittills bästa spelet, man lyckades hålla boll och även skapa rimligt med chanser. Men, påpekade han, TPS-spelarna är inte tillräckligt framfusiga och effektiva i boxen. Kanske inte heller utanför densamma; tillsammans med SJK har TPS det lägsta antalet skott mot mål (61 respektive 62) och ligans lägsta andel mål på dessa skott, 8,06 %. Här är IFK av en annan klass; man har skjutit mot mål lika sällan men vårdat sina chanser då man med 21,31 % lyckats få bollen i mål. På denna punkt är IFK effektivast i hela ligan.

Så vad väntar i kvällens match? Troligen ett TPS som ytterligare försöker täta till sitt försvar. IFK kommer att behöva snabba beslut och en snabb bollförflyttning för att skapa ytor i anfallszon innan Åbo-bussen hunnit inta position. Anfallsmässigt väntar jag mig inte att TPS som regel söker långa anfall med många passningar då spelarmaterialet inte riktigt håller för detta. Receptet torde bli: ganska snabbt upp med bollen och sedan skall anfallarna visa att de hörsammat vad Tintti sagt om mer framfusighet, tuffhet och effektivitet i boxen.

IFK har i de senaste två vinsterna visat att man har förmågan både att tufft försvara en ledning men även den mentala styrkan – och fysiken – att komma ikapp ur underläge. Och inte minst har truppen fått i sig att matcher spelas, och vinnarna avgörs i 90 + minuter.

Anar att matchen blir tuffare än vad en blick få tabellen kunde få en att tro; lag som redan nu slåss för sin fortsatta plats i ligan – minns matchen mot RoPS - är alltid farliga att möta. Men jag litar fullt på att IFK-killarna har den spelmässiga kapaciteten och rätt mental inställning för att ta hem 3 poäng. Min tippning blir min klassiska 3-1 till IFK.