Inför IFK-VPS

VPS kommer till Mariehamn med en tung svit i bagaget. Av de senaste fyra matcherna har man förlorat tre och tagit blott ett poäng i en 0-0 match mot ligajumbon TPS. Målskillnaden i dessa fyra matcher 3-9 signalerar att man har svårt att göra mål, men framför allt att det som varit VPS styrka, ett stabilt försvar som hållit tätt nu börjar darra ordentligt. Lite kan detta bero på målvaktsproblem, lite på att mittförsvaret levt men kanske framför allt på att defensiven på mittfältet nu inte haft den kvalitet som exempelvis förra säsongen. Den bittra förlustraden medför dock att VPS i kväll mer går in för att vinna än att kryssa; en fjärde förlust på raken tär inte bara på lagmoralen utan medför också att man kan halka långt ned i tabellen.

Senast i Lahtis låg Sebastian Strandvall och Linjala högst i banan men jag blir förvånad om den ganska resliga och tunga men samtidigt långsamma och tröga Linjala får behålla denna plats mot IFK. Tror mer på att Olli Huttunen söker speed i anfallet vilket skulle tala för Steve Morrisey. Detta speciellt som den likaledes snabba Jordan Seabrook fyllt varningskontot och är avstängd i denna match. Att se upp med blir kanske Morriseys löpningar, frisparkar och hörnor av Strandvall där mittbacken Koskimaa är ruggit bra på huvudet och Tony Björks framspelningar och ofta lite överraskande skott. En sak är hur som helst säker; i kväll kräver nog Huttunen en helt annan arbetsinsats och attityd av sitt VPS än vad laget visat upp i de senaste matcherna. Då Huttunens styrka framför allt legat i det defensiva spelet så anar jag att vi i kväll får se ett VPS som ligger ganska lågt i banan och offensivt satsar på snabba kontringar och specialsituationer.

I kväll möts lagen som börjat ta till vana att vinna över varandra på bortaplan. Framför allt har VPS över åren tagit obehagligt många segrar på WHA. Men i de senaste fyra matcherna har VPS-maskineriet hostat betänkligt; en pinne och 9 insläppta mål är en katastrofal facit för laget som framför allt gjort sig känt för sin mycket solida defensiv. Givet detta förväntar jag mig att tränaren Huttunen nu framför allt fokuserat på att skärpa det defensiva spelet över hela planen. Detta är inte helt lätt då profilen på spelarmaterialet lite förändrats från tidigare år. Lite tillspetsat sagt har de lojala, defensivt hårt jobbande lagspelarna aningens ersatts av mer individuellt och offensivt orienterade spelare. I de senaste matcherna har IFK å sin sida blandat och gett men detta med en trend mot ett allt stabilare spel; något som kulminerade i säsongens bästa spel i söndags mot Honka. Då fungerade backlinje och anfall briljant, mittfält och målvakt mycket bra men detta kanske utan att utsättas för ett riktigt tufft tryck. Håller IFK-killarna denna nivå så skall VPS kunna slås,men då kan det nog behövas tålamod, geniala spelvändningar och passningar för att dyrka u!pp ett motståndarlag som kommer att försvara stenhårt.

Läget inför matchen är på flera sätt delikat; vinner IFK så passerar man VPS i tabellen och kan på allvar börja sikta på en mer framskjuten slutplacering i årets liga. Laddningen ökar även av att IFK vunnit årets två tidigare möten men att man på grund av strul med spelarpassen dömdes - med VPS benägna bistånd - till förlorare i den första matchen. Att ta tre poäng är alltid skönt men jag tror att de i kväll skulle smaka lite extra bra för bägge lagen. Själv tror jag stenhårt på att det, i mina ögon lite nya, I FK vi såg i söndags nu fixar en efterlängtad hemmaseger över VPS.

/Göran Djupsund