Inför IFK-VPS

På söndag möts två lag som i år i vissa avseenden ser ut som tvillingar, i andra som inte ens avlägsen släkt. Likheterna är de följande; VPS ligger sexa med 34 poäng, IFK åtta med 30 poäng. VPS ligger sist (0 segrar, 2 kryss o 3 förluster), IFK nästsist (1 seger, 1 kryss o 3 förluster) i resultat för de senaste fem matcherna. Bägge har haft ganska stor kontinuitet i vem som spelat i de 23 matcherna; hos VPS når nio, hos IFK sju spelare minst 20 matcher. Hittills har 9 VPS- och 8 IFK-spelare antecknats i målprotokollen. Men där tar likheterna i stort sett slut!

Årets två möten har bägge slutat i ett kryss, 1-1 i Mariehamn och 0-0 i Vasa. Matchbilderna har bägge gånger liknat varandra i det att lagen ställt upp och spelat på sinsemellan mycket olika sätt. IFK med en ganska defensiv (4-4-2 och 4-5-1) och VPS med en mer offensiv uppställning (4-2-3-1 och 3-4-2-1). Detta och lagens/tränarnas taktik återspeglar sig i att VPS klart dominerat bollinnehavet; i Mariehamn ägde man bollen till 70 och i Vasa till 78 procent. Man äger bollen och vill i det närmaste transportera den i mål, bara 5 skott mot mål i respektive match. Det rätlinjigare IFK sköt i sin tur hela 11 respektive 13 gånger mot mål. En sista skillnad jag noterat är att fastän antalet målgörare är ganska lika i lagen så koncentrerar sig mängden mål hos IFK på Allu (11) Robbin (5) och Brian (4) medan 2-3 mål-scorarna är klart fler hos VPS.

Vad säger då en statistikövning av detta slag? Hm… kanske främst att man i fotboll kan nå ungefär samma – lika bra eller dåliga – resultat på i grunden mycket olika sätt. Äga, och trilla enormt med boll, transportera den ända in i straffområdet, ja nästan in i mål eller så låta motståndaren hålla boll, bryta och satsa på snabba kontringar. Kanske i ett nötskal skillnaderna mellan årets VPS och IFK.

Med tio matcher finns det för bägge lagen ännu maximalt 30 (!) poäng kvar att vinna. Relatera detta till jämnheten i tabellen; för IFK är det bara sex pinnar upp till KuPS på brons och åtta pinnar upp till FC Lahti på silverplats. För sexan VPS är differenserna uppåt 4 poäng färre. Med en stor mängd inbördes matcher mellan de första 9 lagen – och vissa lags tuffa matcher mot HJK, Kemi och RoPS samt mot ”poängautomaten” Jyväskylä – så kan tabellen se helt annorlunda ut i slutet av oktober. Man kan gott säga att hoppet om medaljer och Europaspel lever hos alla de åtta som skuggar HJK.

Men då gäller det att inte förlora, helst inte heller kryssa utan att vinna sina matcher. Detta gäller uttryckligen redan på söndag för både IFK och VPS, så förvänta er en tuff kamp på vår tajta hemmaplan. I årets tidigare möten har statistiken för vunna närkamper slutat i jämt skägg så här kunde kanske IFK lägga in stöten? Lite tuffare, lite bättre i specialsituationerna, lite mer rörelse och lite mer bollinnehav kunde kanske vara nycklar till en hemmaseger? Den mentala lättnaden i en seger vore lika välkommen för bägge lagen som underpresterat senaste fem omgångar. Min förhoppning och tro är att våra killas tar på sig blåstället och arbetar hem de tre poäng som står till buds!

Göran Djupsund