Inför kamratmötet i Helsingfors imorgon, söndag

I kväll tar hela Ålands lag kvällsfärjan till huvudstaden för att i morgon, söndag, möta årets nykomlingar i ligan Helsingfors IFK, på Sonera Stadion i Helsingfors.

Ett HIFK, som efter en stark slutspurt i fjolårets ettan, lyckades passera KTP i den sista omgången och knipa direktplatsen till årets Veikkausliga har under säsongens första hälft visat att man med råge var värd denna framgång. Man parkerar nu på en 7,e plats i tabellen med 18 inspelade poäng efter 14 spelade matcher.

HIFK är ett av tre lag som ännu inte förlorat någon match på hemmaplan i årets liga utan man har 2 vinster och 4 oavgjorda matcher på de 6 man spelat på Sonera Stadion. Laget imponerade också i senaste matchen när man besegrade tabelljumbon VPS med 2 – 0 på bortaplan med bland annat ett snabbt och rörligt anfallsspel.

Förra veckan utökade också HIFK sin trupp med Kastriot Kastrati som under våren gått skadad utan kontrakt efter att han skadade knäet i ligacupmatchen mellan de båda IFK lagen i Eckeröhallen under vintern. Det var för övrigt han som ”spikade fast kistan” med sitt 2 – 0 mål mot VPS i förra omgången

Alla Grönvita fans behöver dock inte känna allt för stor oro över HIFK,s goda hemmastatistik när IFK Mariehamn är ligans näst bästa bortalag i år (efter RoPS) med tre vinster, tre oavgjorda och endast en förlust.

IFK Mariehamn kommer till spel med 2 oavgjorda matcher i bagaget (Lahtis borta 0 – 0 och SJK hemma 1 – 1). Två matcher där Grönvitt nosat på alla 3 poängen men inte lyckats i de riktigt avgörande lägena.

I truppen som åker till Helsingfors saknas Aleksei Kangaskolkka, Tommy Wirtanen, Diego Assis, Albin Granlund och Petteri Forsell. Däremot är sålunda både Josef Ibrahim och Bobbie Friberg de Cruz med samt Amos Ekhalie som är tillbaks efter sin avstängning.

Statusen på de skadade spelarna är annars att både Petteri och Albin förhoppningsvis är med i nästa söndags hemmamatch mot Ilves och att Diego finns med igen om ca 3 veckor. Med Tommy är läget mer oklart men att han förhoppningsvis finns tillgänglig för spel om ca en månad.

Redan i den andra omgången möttes lagen i Mariehamn och då slutade mötet 1 – 1 (1 – 0) efter att Dever Orgill gjort grönvitts mål.

Det är alltså upplagt för en tät och spännande drabbning på Sonera Stadion i morgon och själv tror jag – som det officiella spelbolaget för ligan – att alla tre poängen åker med de grönvita spelarna hem till Åland när krutröken skingrats vid 21-tiden i morgon kväll! (odds 2,65 – 3,05 – 2,60)

 

Matchen kan ses i IS TV med början 18.30

 

/ Sune Eriksson