Inför ligaavslutningen IFK-Ilves på lördag

För nästan exakt ett år sen hände det som man trodde att aldrig skulle hända. IFK Mariehamn skrevs in i historieböckerna då vi i sista matchen mot Ilves säkrade guldet i Veikkausligan - Finlands bästa fotbollslag! Stämningen var magisk och ett nytt publikrekord (4 535) sattes då Mariehamn och Åland gick man ur huset för att heja fram Grönvitt till bragden.

Nu är det dags för årets sista match igen och motståndet på Wiklöf Holding Arena är detsamma, dvs Ilves från Tammerfors. I år är förutsättningarna lite annorlunda än i fjol men matchen har ändå stor betydelse för båda lagen. För Grönvitt gäller det att ta minst en poäng, vilket skulle ge en plats i Europa för tredje året i rad. Ilves å andra sidan har redan säkrat medalj och spel i Europa League  och kan om resultaten går rätt väg för dem, ta hem silvret. Grattis till en kanonsäsong Ilves!

IFK har försvarat guldet från i fjol med den äran. Den stora skillnaden från i fjol har varit att vi inte lyckats lika bra på bortaplan. Att vi ändå är med och har chans på spel i Europa är något som åtminstone jag är väldigt stolt över. Det är bara att lyfta på hatten åt Peter Lundberg och hans tränarstab samt åt våra spelare som gjort det riktigt bra.

Två spelare som inte kommer att vara med i spelartruppen säsongen 2018 är lagkapten Jani Lyyski och Tommy Wirtanen. Två ikoner i IFK Mariehamn. De enda spelarna som finns kvar från det lag som lyfte Grönvitt till ligan 2004. Två härliga profiler såväl på plan som utanför den. Tack från hela mitt hjärta för vad ni har gjort för klubben!

Jag hoppas att vi idag är många på plats och att vi kan få känna lite av den stämning som vi alla upplevde för ett år sen.

Forza grönvitt!  

// Robert Söderdahl