Inför nästsista matchen: FF Jaro-IFK

Inför de två sista omgångarna har spänningsmomenten i ligan reducerats till två – HJK har ju säkrat guldet och TPS åker ut om man inte vinner de två återstående matcherna, Honka förlorar sina bägge och TPS förbättrar sin målskillnad i förhållande till Honka med minst 10 mål. Det handlar alltså om vem som tar silver och brons; SJK eller Lahti och om vem som tar fjärde platsen med chans till Europaspel om HJK vinner Inter i cupfinalen. IFK som ligger fyra utmanas av VPS och KuPS som ligger 1 respektive 2 poäng efter då 6 pinnar ännu står på spel. Spänningen mellan VPS och KuPS tillspetsas av att lagen möts i Kuopio i den sista omgången; före det har VPS att möta HJK hemma medan KuPS möter Honka borta. Detta läge ger kanske KuPS en liten fördel framom VPS och 6 eller minst 4 poäng ligger klart inom räckhåll för Kuopioborna. För IFK betyder detta att minst 4 men helst 6 poäng behövs för att säkra den fjärde platsen. TPS hemma på WHA i den sista matchen ger mycket goda möjligheter till en trepoängare, men hur är läget inför JARO-matchen?

Temperaturen i Jakobstad

Till skillnad från mången tidigare höst så ligger nedflyttningsspöket inte och hotar JARO i de avslutande matcherna. Man ligger sjua utan möjligheter uppåt eller risker nedåt. Laget kan därmed spela avspänt och man försöker säkerligen bjuda hemmapubliken på en trevlig, avslutande seger. Detta speciellt som hemmasaldot i de tre senaste matcherna varit dystert; två förluster och den helsvarta målskillnaden på 4-10! Så räkna med ett JARO som är heltaggade att vinna.

Statistiken för de inbördes mötena talar för IFK; 11 segrar, 8 kryss och bara 4 förluster över åren. Och även i Jakobstad har IFK plusstatistik; 4 segrar, 4 kryss och bara 2 förluster. Men varje match är ju – som klyschan säger – unik och läget är det att IFK är mer eller mindre piskade att vinna för att nå sitt mål medan JARO egentligen inte har något att förlora och allt att vinna. Sådant brukar inte sakna betydelse...

En intressant detalj i sammanhanget är att då ligans fyra och sjua nu möts så har vi två av de tre som delar på förstaplatsen beträffande gjorda mål med på planen, nämligen Luis Solignac och Jonas Emet. Även två av topp tre då det gäller Iltalehtis Lejonpoäng och Pohjolas ”Bästa inläggsgivare” är på planen och här talar vi om Hendrik Helmke och Petteri Forsell. Personlig toppkvalitet saknas alltså inte på Centralplanen i Jakobstad på lördag! Lite spännande rörande årets JARO är vem som gjort målen. Anfall och försvar har bägge stått för ungefär lika många mål; 13 (Winchester: 8) respektive 11 medan två mittfältare, Emet och Helmke pytsat nästan hälften (21) av årets målskörd. En ytterligare lite kul detalj nu på lördag är att IFK:arna kan få möta sin forne målkung, Tulle Carlsson. Tulle har varit i öppningselvan i bara 3 av JAROS matcher men han har bytts in i ytterligare 22 så läget finns att Jani Lyyski mot slutet av drabbningen får hålla koll på den gamle polaren.

Min helhetsbedömning är att trots att JARO kan spela utan press av annat än att bjuda hemmapubliken på en trevlig avslutning så tippar vågen över till IFK:s fördel. IFK:s form under de senaste veckorna, spelskickligheten och inte minst förmågan att följa Pekka Lyyskis eminenta spelplaner talar klart för IFK. Vi släpper kanske in ett mål men gör minst två och håller därmed positionerna i kampen om den fjärde platsen och ett eventuellt Europaäventyr.  Det som slutligen ännu talar för IFK är att de två gånger jag tagit mig till Jakobstad för att se matchen så har vi torskat men lovar att trots att jag nu måste vara på arbetsorten Vasa över helgen så åker jag och mina ”otursögon” nu inte upp till Jakobstad. Kollar väl Vasa IFK:s kvalmatch till ettan mot PS Kemi och fingrar nervöst på mobilen!

/Göran Djupsund