Inför RoPS-IFK lördag 17.00

Det blir säsongens längsta resa för IFK Mariehamn då man på lördag ska infinna sig på Centrumplan i Rovaniemi för ligamatch mot RoPS. Matchen börjar vid middagstid, kl 17.00.

RoPS parkerar för tillfället på en tionde plats i tabellen med samma poäng, 15, som grönvitt men har sämre målskillnad. Det ska dessutom tilläggas att hemmalaget spelat två matcher mer än sjundeplacerade IFK i en haltande tabell.

RoPS tappade en av sina viktigaste kuggar - tränaren Toni Koskela - till HJK, då huvudstadslaget inlett säsongen minst sagt knackigt. Istället har Pasi Tuutti tagit över vid rodret och det har varit blandad kompott resultatmässigt sett. På de fem senaste matcherna har Rovaniemi-laget tagit just fem poäng i tillställningar som alla har varit mycket målsnåla. I den senaste matchen, också den på hemmaplan, mötte man KPV i en match som slutade 0-0. Taye Taiwo fick då ett rött kort. Det beslutet upphävdes senare av bollförbundet och Taiwo står alltså till förfogande mot IFK.

Matchen lagen emellan i våras i Mariehamn slutade med en hemmavinst, 2-0, efter att backarna Dylan Murnane och Rick Ketting fått göra varsitt mål och Oskari Forsman hållit nollan. I inbördes möten, sett till de fem senaste matcherna leder RoPS med 3-2 - ingen av dem har således slutat oavgjort. Senaste bortavinsten för grönvitt mot det lappländska laget kom för två år sen, i en drabbning som slutade 3-0. Totalt sett har IFK vunnit fem gånger uppe i Lapplands huvudstad.Tre av de gångerna har man vunnit med 3-1 – tydligen ett gångbart resultat om det ska till IFK-vinst borta mot RoPS. Grönvitt har varit ganska hemmastarka mot RoPS och avgått med segern på WHA flera gånger än motståndet på lördag.

IFK Mariehamn har som bekant haft det motigt på sistone, men tog en stärkande pinne i senaste matchen mot FC Honka efter att man hämtat upp ett tvåmålsunderläge på en halvlek. Det återstår att se om coach Peter Lundberg gör några förändringar i laget inför matchen mot RoPS. En seger skulle vara mycket välbehövlig och efter kämpainsatsen senast finns det goda förhoppningar till att åtminstone bärga hem någon poäng från matchen.

Forza grönvitt!